Nanočastice zlata pomôžu pri liečbe reumy, zistili vedci z Univerzity Komenského

NETKY.SK • 5 November 2022, 13:00 • 2 min
Nanočastice zlata pomôžu pri liečbe reumy, zistili vedci z Univerzity Komenského

BRATISLAVA - Vedci z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave zistili, že zlato má výrazný vplyv na rast buniek chrupavky a protizápalový účinok. Výskumníci Farmaceutickej fakulty UK si za tento objav nedávno prevzali Cenu za transfer technológií na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

slovakia

left justify in out

"Degeneratívne ochorenia kostí, kĺbov a chrupaviek postihujú množstvo ľudí, nezriedka aj v produktívnom veku. Zlomeniny rúk, bedier či chrbtice spôsobené osteoporózou sú spojené s vysokou úmrtnosťou hlavne staršej populácie," uviedla Miller. Artritída, čiže zápalové ochorenie kĺbov, je v súčasnosti nevyliečiteľné ochorenie. Cieľom liečby je preto podľa UK dosiahnuť zmiernenie príznakov ochorenia alebo potlačenie zápalu. Terapia zlatom je známa od 20. rokov 20. storočia, pre vysoký výskyt toxických vedľajších účinkov sa však už nepoužíva. Výskum farmaceutov pod vedením Ferdinanda Devínskeho ukázal, že aj zlato v podobe nanočastíc má výrazný vplyv na rast buniek chrupavky a protizápalový účinok. Ide o spojenie dvoch účinkov, ktoré sú nevyhnutné v liečbe týchto ochorení. Moderné nanosystémy majú nízku toxicitu a vysokú stabilitu, čo je kľúčové pre ich použitie. "Keď náš tím v roku 2017 ukončil riešenie projektu zameraného na malé molekuly v biomedicínskom výskume, bolo zrejmé, že pokračovanie výskumu by sa malo niesť v rovine nových malých molekúl a bioaktívnych nanočastíc pre terapiu zápalových a degeneratívnych ochorení kostí a kĺbov," povedal Devínsky. Realizátorom kľúčových experimentov bol Martin Pisárčik. "Atraktívna a prudko rozvíjajúca sa oblasť nanočastíc zlata ma priviedla k hľadaniu ich uplatnenia vo farmaceutických aplikáciách na základe ich výnimočných fyzikálnych vlastností a biologickej aktivity," uviedol. Výskum v oblasti nanočasticových systémov otvára podľa UK nové možnosti pre veľkú skupinu pacientov trpiacich ochoreniami pohybového aparátu. Materiály v nanomeradle možno použiť na diagnostiku alebo na organizovaný prenos terapeutík na špecifické miesta. Zároveň sa berie do úvahy potlačenie nežiaducich účinkov liečby. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona