Námornú dopravu v medzinárodných vodách stále ohrozujú piráti

NETKY.SK • 10 Január 2017, 16:22 • 2 min
Námornú dopravu v medzinárodných vodách stále ohrozujú piráti

LONDÝN - Posilnením ochrany obchodných lodí plávajúcich cez Suezský prieplav sa prakticky na nulu znížilo ich napádanie pirátmi. V medzinárodných vodách však aktivita pirátov zostáva aj v druhom desaťročí tohto storočia problémom.

slovakia

left justify in out

Nemecké námorné dopravné spoločnosti vlani piráti veľmi nepoškodili. Ich útok na nemecký tanker v októbri, asi 300 kilometrov od somálskych brehov, odrazili jeho súkromné bezpečnostné sily.

 

Situácia sa však neupokojuje. „Pirátstvo v blízkosti Afrického rohu je realitou," uviedol dnes v Hamburgu Ralf Nagel, člen vedenia Združenia nemeckých námorných dopravcov (VDR). „Ak by tam nepôsobilo námorníctvo a ochranné opatrenia námorných dopravných spoločností, piráti by znovu masovo útočili."

 

Piráti vlani počas vydarených 15 prepadov uniesli z lodí 62 námorníkov. Počet útokov sa medziročne zvýšil trojnásobne a trojnásobne vzrástol aj počet odvlečených ľudí. Údaj uverejnil Medzinárodný úrad pre námornú plavbu (IMB) a Medzinárodná obchodná komora (ICC).

 

Počet unesených ľudí bol najvyšší za desať rokov. Polovice z nich sa piráti zmocnili v nebezpečných vodách západnej Afriky a na námorných cestách medzi Malajziou a Indonéziou.

 

Piráti vlani na celom svete napadli 191 lodí, na 150 z nich sa dostali, 12 ostreľovali, sedem uniesli a 22 ich útokov sa posádkam podarilo odvrátiť.

V predchádzajúcich rokoch dochádzalo priemerne ročne k 250 až 300 pirátskym útokom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona