Námorné sily pomenujú jednu zo svojich lodí po aktivistovi Harveym Milkovi

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 16:54 • 2 min
Námorné sily pomenujú jednu zo svojich lodí po aktivistovi Harveym Milkovi

WASHINGTON - Americké námorné sily pomenujú jednu zo svojich lodí po politikovi a aktivistovi, ktorý bojoval za práva gejov. Tanker, ktorý ešte len postavia, bude niesť meno USNS Harvey Milk, informovala dnes stanica BBC s odvolaním sa na armádne zdroje.

slovakia

left justify in out

Harvey Milk (1930-78) bol jedným z prvých politikov v USA, ktorí sa otvorene hlásili k svojej homosexualite. Zavraždili ho rok po tom, ako ho zvolili do mestského zastupiteľstva v San Franciscu. Počas kórejskej vojny slúžil Milk v námorných silách ako potápač.

 

Prezident USA Barack Obama v roku 2009 posmrtne udelil Milkovi Prezidentskú medailu slobody za jeho prínos do hnutia za práva gejov, pričom vyhlásil, že Milk "bojoval proti diskriminácii s vizionárskou odvahou a presvedčením". Životopisný film Milk z roku 2008 získal dvoch Oscarov.

 

Vojenské námorníctvo USA plánuje pomenovať po bojovníkoch za občianske práva niekoľko ďalších plavidiel. Tejto pocty sa dočkajú bývalý šéf najvyššieho súdu Earl Warren či aktivistka zasadzujúca sa za práva žien Sojourner Truthová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies