Námorná základňa v Jemene sa stala terčom samovražedného útočníka, zomrelo najmenej šesť vojakov

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 15:45 • 2 min
Námorná základňa v Jemene sa stala terčom samovražedného útočníka, zomrelo najmenej šesť vojakov

SANÁ - Samovražedný bombový útok autom a dve ďalšie explózie otriasli dnes námornou základňou a armádnym objektom v prístavnom meste Mukallá na juhu Jemenu. Oznámili to bezpečnostní predstavitelia s tým, že pri incidentoch zomrelo najmenej šesť vojakov a ďalších osem sa zranilo.

slovakia

left justify in out

Útočník narazil dnes ráno miestneho času s autom naloženým výbušninami do kontrolného stanovišťa pred námornou základňou, pri ktorom hliadkovali vojaci. Po výbuchu zahalil ovzdušie hustý čierny dym. Na miesto incidentu vyslali sanitky, opisuje agentúra AP.

 

V objekte námornej základne sa mohli nachádzať aj vojaci koalície arabských štátov pod velením Saudskej Arábie, ktorí tam pomáhajú medzinárodne uznávanej vláde potlačiť povstanie šiitských húsíov, domnieva sa AP.

 

Ďalšie dva výbuchy otriasli vojenskou základňou v meste a po nich nasledovali prudké prestrelky, uviedol nemenovaný zdroj z prostredia armády. Z oblasti mesta Mukallá sa iba nedávno stiahli bojovníci jemenskej odnože teroristickej siete al-Káida a oblasť prevzali sily lojálne medzinárodne uznávanému prezidentovi Jemenu. Miestne letisko Riján prijalo v nedeľu prvý let, ktorý dopravil do Jemenu humanitárnu pomoc od pobočky Červeného polmesiaca v Spojených arabských emirátoch.

 

Jemen sa nachádza v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiitskí povstalci dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj nebezpečnej jemenskej odnože al-Káidy.

 

Konflikt medzi vládou a húsíjskými vzbúrencami a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov; tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies