Námestie Slobody zažije v priebehu 24 hodín dva protesty

NETKY.SK • 3 Február 2012, 12:40 • 2 min
Námestie Slobody zažije v priebehu 24 hodín dva protesty

Námestie Slobody zažije v priebehu 24 hodín dva protesty - Politika Na Námestí Slobody pred Úradom vlády SR bude zrejme rušno nielen dnes, ale aj v sobotu (4. 2.

slovakia

left justify in out

img

Na Námestí Slobody pred Úradom vlády SR bude zrejme rušno nielen dnes, ale aj v sobotu (4.2.). Protestný pochod Gorila, ktorý by sa mal presunúť pred sídlo premiérky z Námestia SNP, už o 14.00 h v sobotu má vystriedať protest Zastavme ACTA (Obchodnú dohodu o boji proti falšovaniu).
      Oznámenie mítingu pre TASR potvrdil hovorca mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Tomáš Halán. Oficiálne organizátori nahlásili zhromaždenie do 19.00 h s účasťou približne 5000 ľudí. Neoficiálne však zrejme protest bude trvať len dve hodiny, pričom namietať voči ACTA chce okolo dvetisíc ľudí. Na Facebooku sľubuje účasť viac ako 6000 ľudí, no tieto údaje bývajú obvykle nadhodnotené.
      "Doneste si so sebou transparent a zväzok kľúčov - pridajte si naň symbolicky svoje USB," vyzývajú organizátori na sociálnej sieti. Zároveň prosia ľudí, aby sa pridali k slovenskej i medzinárodnej online petícii proti predmetnej dohode. Poslednú na webe už podporilo viac ako 1,5 milióna ľudí.
      "ACTA sa tvári ako zmluvná dohoda na ochranu duševného vlastníctva, no zachádza ešte omnoho ďalej. Ak ACTA schváli Európsky parlament, nastane koniec slobodného internetu ako ho poznáme," konštatujú organizátori.
      Výhrady voči dohode však nemajú len aktivisti. Jednoznačnú podporu dohode doteraz neprisľúbila ani jedna parlamentná strana. Obavy vyvoláva ako u pravicových, tak aj ľavicových strán. "Celý spôsob prípravy tejto dohody vyvoláva podozrenie, pretože je predložený na ministerskú radu pre pôdohospodárstvo... Máme podozrenie, že v návrhu tejto dohody sa objavujú prvky, ktoré obmedzujú slobodu prejavu na internete, aj prvky, ktoré obmedzujú slobodnú konkurenciu," povedal pre TASR poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. "Ak by sme takto ďaleko mali zájsť, znamenalo by to prakticky zastavenie počúvania hudby a sledovania filmov, lebo málokto si môže dovoliť kúpiť DVD v takej hodnote, v akej sa predáva. Ja nechcem podporovať čierny trh, ja len hovorím o tom, že aj zo sociálneho hľadiska sa na tieto veci pozerajme," uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.
      Na ACTA reagovala aj československá bunka globálneho hackerského hnutia Anonymous. Kvôli dohode znefunkčnili napríklad web Úradu vlády SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies