Námestie slobody v piatok rozžiaria lampióny

NETKY.SK • 17 Október 2017, 17:55 • 2 min
Námestie slobody v piatok rozžiaria lampióny

BRATISLAVA - Námestie slobody v hlavnom meste SR Bratislave rozžiaria v piatok lampióny. Priestor bude plný svetla z približne sto lampiónov a rozsvietia aj fontánu Družba.

slovakia

left justify in out

Kultúrne podujatie pre rodičov s deťmi, žiakov a mládež bude v piatok 20. októbra od 18:00 do 20:00. Informovala Iveta Kešeľáková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu. „V rámci postupnej revitalizácie tohto bratislavského priestoru sme sa rozhodli, že nestačí ho len revitalizovať, ale najmä naň prinášať život a zapájať viac do kultúrneho diania v meste. Oživiť ho kultúrou,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hlavným bodom kultúrneho programu na Námestí slobody v okolí fontány bude súťaž v hľadaní desiatich lampiónov s darčekom vo vnútri. Tým, ktorým sa podarí nájsť výherný lampión s cenou, darček odovzdajú na mieste. Okrem súťaže v podvečernom programe na námestí vystúpia umelci, ktorí predvedú svetelnú šou. Súčasťou programu pre deti bude aj cirkusový workshop a cvičenie s rôznymi zábavnými cirkusovými prvkami.

Jedno z najväčších a najznámejších námestí v Bratislave revitalizujú, prvú etapu prác už magistrát ukončil. Vyhlásením súťaže na revitalizáciu námestia začínajú s druhou fázou obnovy tohto priestoru, uskutočňovať ju budú v ďalšom roku. Výsledkom súťaže bude koncept budúceho riešenia Námestia slobody. Súťaž vyhlásil magistrát začiatkom septembra.

Do súťaže na revitalizáciu námestia sa môžu zapojiť architekti a krajinní architekti zo Slovenska i zo zahraničia. Cieľom je získať invenčnú koncepciu obnovy námestia, výsledkom by mali byť nápady a nové myšlienky pre priestor, ktoré posilnia jeho hodnoty. Námestie slobody by malo plniť atribúty, ako sú bezbariérovosť i bezpečnosť. Porotu tvoria architekti, krajinní architekti, pôvodní autori ako aj partneri hlavného mesta v tomto projekte. Súťaž vyhlásili na portáli hlavného mesta na webovej stránke www.bratislava.sk i na wwww.sutaznamestieslobody.bratislava.sk a na portáli Slovenskej komory architektov.

Cieľom revitalizácie Námestia slobody je zlepšiť jeho dezolátny stav, urobiť z neho moderný verejný priestor a vrátiť doň život. S postupnou revitalizáciou začal bratislavský magistrát koncom mája, trvať by mala do konca budúceho roka. Projekt rozdelili na dve etapy. V prvej natreli lavičky a vyčistili priestor od graffiti, tento stav však vydržal dva dni, vandali počmárali lavičky, múriky i fontánu.

Súčasťou prvej etapy bola aj príprava podkladov pre verejnú súťaž na urbanistický návrh Námestia slobody spolu s riešením fontány Družba. „Je to najväčšia fontána v Bratislave a od roku 2007 nefunguje. Návrh riešenia určí verejná súťaž,“ povedal v máji na začiatku revitalizácie Nesrovnal s tým, že by ju chceli zachovať. Pre začiatok prác vyčlenilo hlavné mesto v mestskom rozpočte vyše 100-tisíc eur. Sumou 500-tisíc eur prispeje na obnovu námestia i spoločnosť HB Reavis Slovakia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies