Nález potvrdil existenciu Betlehema stovky rokov pred Ježišom

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 20:43 • 2 min
Nález potvrdil existenciu Betlehema stovky rokov pred Ježišom

Nález potvrdil existenciu Betlehema stovky rokov pred Ježišom

slovakia

left justify in out

img

Izraelskí archeológovia v stredu informovali, že objavili prvý fyzický dôkaz potvrdzujúci zmienky Starého zákona o existencii Betlehema dávno predtým, ako sa stal uctievaným ako rodisko Ježiša. Hlinená pečať, ktorú vykopali pri hradbách jeruzalemského Starého mesta, má na sebe trojriadkový nápis v starovekej hebrejčine, ktorý obsahuje aj slovo "Bethlehem".

Podľa Eliho Shukrona, ktorý viedol výskum Izraelského úradu pre pamiatky, pochádza pečať zrejme zo zásielky striebra alebo poľnohospodárskych produktov, ktorú z Betlehema poslali kráľovi Judey do neďalekého Jeruzalema v ôsmom alebo siedmom storočí pred Kristom. "Je to po prvý raz, čo sa názov Betlehem objavuje mimo Biblie na nápise z obdobia prvého jeruzalemského chrámu," uviedol Shukron vo vyhlásení pre médiá.

Úlomok pečate vo veľkosti mince dokazuje, že Betlehem, ktorý sa po prvý raz spomína v knihe Genezis, "bol skutočne mestom v Júdskom kráľovstve a pravdepodobne už v skoršom období", doplnil.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies