VIDEO Po Američanoch zasiahli civilistov aj Saudi: Nálety zasiahli svadbu v Jemene, zahynulo najmenej 15 ľudí

NETKY.SK • 8 Október 2015, 09:42 • 2 min
VIDEO Po Američanoch zasiahli civilistov aj Saudi: Nálety zasiahli svadbu v Jemene, zahynulo najmenej 15 ľudí

SANÁ - Najmenej 15 civilistov zahynulo a ďalších 25 utrpelo v stredu zranenia pri dvoch náletoch koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktoré na juhozápade Jemenu zasiahli svadobnú hostinu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na výpovede svedkov i bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Nálety zasiahli dom kmeňového vodcu - údajne známeho podporovateľa šiitských povstalcov - ležiaci v provincii Zamár, približne 113 kilometrov juhovýchodne od metropoly Saná, uviedli svedkovia.

 

Koalícia arabských štátov vedená Saudskou Arábiou, ktorá už od marca v Jemene útočí na pozície šiitských povstalcov známych ako húsíovia, sa k incidentu doposiaľ nevyjadrila. Minulý týždeň však poprela, že by mala na svedomí nálety, ktoré koncom septembra usmrtili na inej svadobnej oslave v Jemene vyše 130 ľudí.

 

V jemenskom konflikte bojujú proti sebe na jednej strane šiitskí húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje koalícia vedená Saudskoarabmi.

 

K stredajším náletom na svadbu došlo práve v deň, keď povstalci prejavili snahu o urovnanie konfliktu v krajine. Strana bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha totiž formou e-mailu oznámila, že prijíma mierový plán, ktorý bol prijatý pod dohľadom OSN na rokovaniach v Ománe.

 

 

Tento krok sa však zatiaľ stretol skôr s nedôverou súčasného jemenského prezidenta Hádího i štátov Perzského zálivu, ktoré v Jemene stoja na strane koalície bojujúcej proti šiitským vzbúrencom.

 

V tejto situácii politickej neistoty medzinárodné humanitárne organizácie upozorňujú na to, že ozbrojený konflikt v Jemene pripravil o život už celkovo viac ako 5000 ľudí a blokáda zo strany koaličných síl ho doviedla krajinu na pokraj hladomoru.

 

Útok na svadbu prišiel iba niekoľko dní po tom, ako Američania omylom zbombardovali nemocnicu v meste Kundúz na severe Afganistanu, pri ktorom v sobotu zahynulo 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies