Nálety v sýrskej provincii Idlib neprežilo najmenej 11 ľudí

NETKY.SK • 10 Jún 2018, 17:17 • 2 min
Nálety v sýrskej provincii Idlib neprežilo najmenej 11 ľudí

DAMASK - Najmenej 11 civilistov zahynulo a približne 30 ďalších utrpelo zranenia pri náletoch, ku ktorým došlo v nedeľu v povstalcami kontrolovanej sýrskej provincii Idlib.

slovakia

left justify in out

Deväť obetí pochádza z mesta Taftanáz, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

 

Počas náletov tiež zahynulo jedno dievča v meste Binniš a mladý muž v jednej dedine na severe provincie Idlib, priblížilo SOHR. Dodalo, že počet obetí môže ešte stúpať, keďže po útoku zostalo zranených približne 29 ľudí.

 

Podľa SOHR bola počas náletov zasiahnutá a vyradená z prevádzky nemocnica v Taftanáze. Nemenovaný zdroj zo sýrskej civilnej obrany (vykonáva pátracie a záchranné operácie v oblastiach kontrolovaných protivládnymi povstalcami) uviedol, že zahynulo šesť ľudí vrátane troch detí, ktoré boli v nemocnici hospitalizované. Dodal, že nemocnica bola zničená a tímy civilnej obrany prehľadávajú jej trosky.

 

V provincii Idlib susediacej s Tureckom žijú približne dva milióny Sýrčanov, medzi ktorých patria i desaťtisíce ľudí, ktorí tam ušli pred bojmi z rôznych iných oblastí krajiny.

 

Idlib je zároveň poslednou sýrskou provinciou pod kontrolou povstalcov. Dominuje jej koalícia združená pod sýrsku odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

 

Sýrska odnož al-Káidy, známa ako Front an-Nusra, sa premenovala na Front dobytia Sýrie (Džabhat Fatah aš-Šám) a stojí na čele aliancie povstaleckých skupín Haját Tahrír aš-Šám, ktorá viedla boje proti sýrskym vládnym silám a ich ruským a iránskym spojencom na väčšine frontov v Sýrii. Aktuálne sa jej bojovníci sústreďujú v provincii Idlib.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies