Nálety proti Islamskému štátu zabili asi 60 civilistov

NETKY.SK • 8 September 2014, 18:35 • 2 min
Nálety proti Islamskému štátu zabili asi 60 civilistov

BEJRÚT - Sýrske vládne letectvo zabilo najmenej 60 civilistov vrátane detí počas dvoch dní útokov proti pozíciám extrémistickej skupiny Islamský štát.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovala Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Armáda prezident Baššára al-Asada vystupňovala v posledných týždňoch ofenzívu proti sunnitským militantom, ktorí kontrolujú už asi tretinu sýrskeho územia na severe a východe krajiny. Nálety zabili v sobotu 41 civilistov v severnom meste Rakká a ďalších 19 zomrelo pri nedeľňajšom útoku v provincii Dajr az-Zaur pri hraniciach s Irakom. Provincie Dajr az-Zaur a Rakká sú skoro celé v rukách Islamského štátu. Zatiaľ sa nevie, koľko povstalcov zahynulo pri útokoch.

 

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo považuje sunnitských islamistov za globálnu hrozbu. Sýrsky vyše trojročný konflikt si vyžiadal už asi 200 000 mŕtvych. Podľa odhadov príde denne o život v priemere vyše 200 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies