Nálety na Sinaji usmrtili 25 militantov

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 18:54 • 2 min
Nálety na Sinaji usmrtili 25 militantov

AL-ISMÁÍLÍJA - Nálety egyptskej armády usmrtili v uplynulých dvoch dňoch najmenej 25 islamských militantov na severe polostrova Sinaj, uviedli bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Nálety v piatok zasiahli dva domy južne od mesta Šajch Zuvajd pričom zabili minimálne 10 militantov zo skupiny Ansár Bajt al-Makdis v súčasnosti nazývanej Provincia Sinaj, ktorá podlieha Islamskému štátu. Minimálne 14 ďalších militantov bolo pri útoku zranených. Vo štvrtok nálety v rovnakej oblasti usmrtili 15 militantov.

 

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí označuje militantov zo Sinaja za "existenčnú hrozbu" vzhľadom na to, že od zosadenia jeho proislamského predchodcu Muhammada Mursího v roku 2013 už pozabíjali stovky policajtov a vojakov. Egypt sa okrem ťaženia proti sinajským povstalcom systematicky snaží potlačiť prívržencov Moslimského bratstva, ale aj iných politických oponentov naprieč celou krajinou. As-Sísí vo štvrtok vymenil ministra vnútra a do funkcie dosadil generála vo výslužbe, ktorý má prax s bojom proti náboženskému extrémizmu. 

 

Skupina Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema) so základňou na Sinaji je najaktívnejšou egyptskou militantnou skupinou. Minulý rok si zmenila meno na Provincia Sinaj a deklarovala vernosť Islamskému štátu, džihádistom, ktorí okupujú časti Iraku a Sýrie. Prihlásila sa tiež k zodpovednosti za útoky na severnom Sinaji, ktoré si koncom januára tohto roku vyžiadali okolo 30 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies