Nálety koalície na Islamský štát si vyžiadali životy viac ako 480 civilistov

NETKY.SK • 4 August 2015, 09:25 • 2 min
Nálety koalície na Islamský štát si vyžiadali životy viac ako 480 civilistov

BAGDAD - Bombardovanie živej sily a vojenskej techniky teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii, ktoré už takmer rok podniká koalícia viacerých krajín na čele s USA, spôsobilo smrť od 489 do 1247 civilistov.

slovakia

left justify in out

Tieto údaje v noci nadnes zverejnili účastníci medzinárodného novinárskeho projektu Airwars.

 

Ich údaje sa zakladajú na informáciách, ktoré o náletoch na pozície IS zverejnili samotní členovia koalície. Využívajú aj ďalšie informácie vrátane výpovedí očitých svedkov a na podporu svojich tvrdení používajú aj verejne dostupné fotografie a videozáznamy.

 

Podľa bilancie Airwars počas 360 dní trvania operácie spojenci podnikli na pozície IS spolu 5837 náletov, z toho 3570 v Iraku a 2267 v Sýrii. Za toto obdobie bolo zhodených alebo vypálených 16.931 bômb a rakiet. Zlikvidovaných bolo od 10.000 do 15.000 príslušníkov IS, o život však prišli aj civilisti.

 

Správa Airwars je v ostrom rozpore s oficiálnou bilanciou obetí zverejnenou koalíciou na čele so Spojenými štátmi. Spojenecké sily svoju kampaň voči IS označujú za "najpresnejšiu" v dejinách leteckých bitiek a oficiálne priznávajú len dve civilné obete vzdušných úderov, s ktorými sa začalo vlani - v Iraku v auguste a v Sýrii o mesiac neskôr.

 

Riaditeľ Airwars, bývalý investigatívny novinár britskej spoločnosti BBC Chris Woods, v rozhovore pre spravodajskú televíziu France24 uviedol, že nálety s najvyšším počtom civilných obetí sa podľa Airwars odohrali v apríli tohto roku v Sýrii, kde prišlo o život 60 civilistov, a v júni v inej lokalite zahynulo ďalších 70 nevojakov.

 

Woods upozornil, že počet obetí z radov civilistov stúpa v závislosti od intenzity náletov. Dodal, že júl tohto roku sa z tohto hľadiska vyznačuje mimoriadne vysokým počtom obetí.

 

Hovorca amerického ministerstva obrany sa k správe odmietol vyjadrovať dovtedy, kým informácie zverejnené organizáciou Airwars nebudú preverené a potvrdené.

 

Velenie koaličných jednotiek trvá na tom, že počas ich náletov na pozície IS zahynuli len dvaja civilisti. Spresnilo, že prešetruje ešte šesť prípadov, keď sa obeťou bombardovania mohli stať aj nevojaci.

 

Členmi koalície proti IS sú Spojené štáty, Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Kanada začala v apríli podnikať nálety samostatne a Británia podniká len rutinné lety prieskumné lety svojimi dronmi.

 

Svoju bilanciu obetí konfliktu v Sýrii pravidelne zverejňuje aj v Londýne sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého od začiatku náletov v Sýrii prišlo o život 173 civilistov vrátane 53 detí do 18 rokov. Väčšina z nich zahynula pri náletoch v blízkosti ropných rafinérií alebo ropných polí v provinciách Hasaka, Rakka, Aleppo alebo Dajr az-Zúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies