Z náletu na líbyjskú Dernu, ktorý si vyžiadal 17 mŕtvych a 30 zranených obvinili Egypt

NETKY.SK • 31 Október 2017, 10:32 • 2 min
Z náletu na líbyjskú Dernu, ktorý si vyžiadal 17 mŕtvych a 30 zranených obvinili Egypt

DERNA - Sedemnásť ľudí zahynulo a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia pri leteckom útoku vo východolíbyjskom prístavnom meste Derna. Odohral sa v pondelok večer. Stále nie je známe, kto ho vykonal.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia a jednotky ovládajúce východolíbyjské mesto Derna obvinili v utorok egyptské vzdušné sily z podniknutia smrtiacich náletov z predchádzajúceho dňa, ktoré si vyžiadali životy najmenej 12 civilistov vrátane celej rodiny.

 

Zákonodarca Hamad al-Bandák uviedol, že lietadlá v pondelok neskoro večer zbombardovali dom vo štvrti al-Fatája na východe Derny a zabili najmenej 12 ľudí. Väčšinu z nich tvorili ženy a deti, ktoré boli na návšteve u svojho chorého príbuzného, dodal zákonodarca.

 

Pri druhom leteckom útoku lietadlá zbombardovali pastiera a jeho príbuzných, keď počas mrazivej noci sedeli pri ohnisku. Bandák povedal, že "vyhladená bola celá rodina."

 

Obyvatelia nepočuli obvyklý hluk líbyjských lietadiel. Rada (šúrá) mudžáhidov, ktorá v súčasnosti kontroluje mesto Derna, obvinila Egypt z podniknutia "brutálneho útoku".

Egyptská armáda sa k útoku odmietla vyjadriť.

 

Nemenovaný predstaviteľ miestnej nemocnice uviedol, že vyhlásili stav núdze a zverejnili výzvu na darovanie krvi.

 

Mesto v súčasnosti kontroluje rada (šúrá) mudžahedínov. Obsadila ho v roku 2015 po tom, čo z neho vytlačila teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

 

Derna je jediným mestom na východe Líbye, ktoré nie je pod kontrolou veliteľa protiislamistickej armády Chalífu Haftara.

 

Líbya sa zmieta v chaose od zosadenia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Haftar velí Líbyjskej národnej armáde (LNA), lojálnej parlamentu sídliacemu v meste Tobruk na východe krajiny. Jeho súperom je Fájiz Sarrádž - predseda medzinárodne uznanej vlády líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise.

 

Sarrádž a Haftar sa koncom júla na spoločnom rokovaní pri Paríži dohodli na celoštátnom prímerí - okrem boja proti teroristickým skupinám. Zároveň chcú pracovať na vypísaní predčasných prezidentských a parlamentných volieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona