Nálet koalície pod vedením USA zabil pri Rakke najmenej 20 civilistov

NETKY.SK • 9 November 2016, 17:01 • 2 min
Nálet koalície pod vedením USA zabil pri Rakke najmenej 20 civilistov

RAKKA - Najmenej 20 civilistov zahynulo v noci nadnes pri nálete, ktorý podnikla koalícia vedená Spojenými štátmi neďaleko Rakky, faktického hlavného mesta Islamského štátu (IS) na severovýchode Sýrie. Informovala o tom monitorujúca organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nálet zasiahol dedinu al-Hajša, neďaleko frontových línií medzi kurdskými jednotkami a silami IS, ktorá sa nachádza približne 40 kilometrov severne od Rakky. Hlásené úmrtia sú prvými civilnými obeťami americkej vzdušnej operácie v tejto oblasti od soboty 5. novembra, keď Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) spustili ofenzívu zameranú na izolovanie a dobytie Rakky. Zo vzduchu ich podporuje práve koalícia vedená Spojenými štátmi.

 

Rakku ovláda Islamský štát od roku 2014 a mesto slúži ako jeho administratívne centrum v Sýrii. Mósul v Iraku a sýrska Rakka sú jedinými veľkými mestami, ktoré má Islamský štát úplne pod kontrolou, aj keď iracké sily spustili v polovici októbra operáciu na znovudobytie Mósulu. Zatiaľ sa dostali len do východných okrajových štvrtí. Vzdušná podpora USA umožnila silám pod vedením Kurdov vyhnať bojovníkov IS z väčšiny severnej Sýrie, ale nálety zároveň usmrtili celkovo asi 680 civilistov, uviedlo SOHR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies