Nálada v slovenskej ekonomike sa opäť zhoršila, klesla aj dôvera v priemysle

NETKY.SK • 28 December 2015, 09:43 • 2 min
Nálada v slovenskej ekonomike sa opäť zhoršila, klesla aj dôvera v priemysle

BRATISLAVA - Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v závere roka. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu v decembri medzimesačne klesol o 1,2 bodu na 99 bodov. Dôvodom bol podľa Štatistického úradu SR negatívny vývoj v predchádzajúcom mesiaci. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 4,6 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,3 bodu.

slovakia

left justify in out

Indikátor dôvery v priemysle v decembri pokračoval v poklese, keď sa oproti novembru znížil o 1,3 percentuálneho bodu na hodnotu mínus 5,3 bodu. Pokles indikátora nepriaznivo ovplyvnili podľa úradu negatívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a zníženie počtu objednávok. Indikátor dôvery v stavebníctve klesol o 4,5 bodu na mínus 5,5 bodu vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 23,5 bodu.


Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 10,7 bodu vzrástol v decembri v porovnaní s novembrom o 1,7 percentuálneho bodu, a to vplyvom pozitívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v decembri mierne vzrástol. Jeho hodnota 1,7 bodu sa v porovnaní s novembrom zvýšila o jeden percentuálny bod. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami očakávaného vývoja dopytu, pričom podnikateľskú situáciu, ako aj dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívne.


Spotrebiteľská atmosféra sa v decembri zlepšila. Oproti novembru tohto roka sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 9,9 bodu vzrástol o 1,9 bodu. Dôvodom bolo podľa úradu najmä zvýšenie dôvery pri očakávanej hospodárskej situácii na Slovensku a odhadovanom vývoji nezamestnanosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 4,6 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona