Nákupu falzifikátov cez on-line predaj sa môžu spotrebitelia vyhnúť: Na čo si treba dať pozor?

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 08:00 • 2 min
Nákupu falzifikátov cez on-line predaj sa môžu spotrebitelia vyhnúť: Na čo si treba dať pozor?

BRATISLAVA - Sťažnosťami na falzifikáty výrobkov ako kabelky, topánky, parfémy či oblečenie sa zaoberá Európske spotrebiteľské centrum (ESC) v SR.

slovakia

left justify in out

Falšovaný tovar si ľudia kúpia nevedome alebo vedome, prípadne im ho colné orgány zadržia.

 

Upozornilo, že falšovanie iba luxusných výrobkov je minulosťou. "Falzifikáty sa stali ľahko dostupné aj vďaka on-line obchodovaniu. Môžu však predstavovať riziko pre bezpečnosť a zdravie spotrebiteľov, preto sú sankcionované v krajinách Európskej únie (EÚ)," uviedlo centrum. Zdôraznilo, že pri nákupe z tretích krajín si treba zistiť informácie o obchodníkovi a pokiaľ možno aj o výrobku.

 

ESC odporúča, aby si zákazník napríklad skontroloval zoznam oficiálnych predajcov konkrétnej značky, našiel recenzie tovaru či porovnal oficiálne logo s tým, ktoré je na web stránke alebo na tovare. Ďalej sa má záujemca vyhnúť stránkam s amatérskym dizajnom, kde sú informácie v nesprávnej slovenčine či s nekvalitnými obrázkami tovaru. Platiť má len cez zabezpečené internetové systémy, platbe vopred na účet či na dobierku je lepšie sa vyhnúť.

 

Európske spotrebiteľské centrum v SR je členom siete spotrebiteľských centier ECC-Net v EÚ vrátane Nórska a Islandu a sprostredkúva mimosúdne riešenie sporov slovenských spotrebiteľov voči európskym obchodníkom a naopak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona