Nákupný vozík oslavuje 80 rokov

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 10:27 • 2 min
Nákupný vozík oslavuje 80 rokov

OKLAHOMA - V meste Oklahoma City v štáte Oklahoma v Spojených štátoch amerických (USA) začali návštevníci supermarketov ako vôbec prví na svete používať nákupné vozíky. Stalo sa to pred 80 rokmi 4. júna 1937.

slovakia

left justify in out

Sylvan Goldman, majiteľ obchodnej siete Humpty Dumpty v Oklahoma City raz večer dumal nad tým, ako umožniť zákazníkom nakupovať viac a viac tovaru. Kapacita nákupných košov bola totiž obmedzená ich fyzickou dispozíciou. Nikto sa nechcel ťahať s ťažkým nákupom. Náhle ho údajne "osvietilo", že nákupné koše by sa mohli umiestniť na konštrukciu s kolieskami.

 

Za pomoci svojho mladého zamestnanca zmontoval prototyp nákupného vozíka. Ako základ poslúžila stolička. Na jej nohy namontovali kolieska a na mieste sedadla sa ocitol drôtený kôš, podobný bol aj v dolnej časti vynálezu. Nákupný vozík bol hotový v priebehu niekoľkých mesiacov. A v ten pamätný deň, 4. júna 1937, Sylvan Goldman uverejnil inzerát s obrázkom zákazníčky zápasiacej s ťažkým košíkom. Nápis It’s new – It’s sensational. No more baskets to carry (Novinka - senzácia. Nikdy viac ťažké koše na nosenie) lákal klientov do obchodu vyskúšať novinku – nákupný vozík s dvoma košmi, do ktorých sa zmestil veľký nákup.

 

S jednou možnosťou ale invenčný obchodník nerátal. Mladí muži odmietali nákupné vozíky, pretože sa im nezdali dosť mužné, mladé dámy si zase mysleli, že novinka nie je dostatočne módna a evokuje predstavu kočíka pre deti a starší sa tvárili, že nepotrebujú pomoc.

 

Goldmanovi ani nenapadlo, že by sa vzdal. Najal niekoľko figurantov obidvoch pohlaví a rôzneho veku, ktorí sa po obchode premávali s nákupnými vozíkmi. Úspech sa onedlho dostavil a už v roku 1940 nadobudli nákupné vozíky takú popularitu, že ich výrobcovia mali zaručené objednávky na sedem rokov dopredu.

 

Ďalšie vylepšenie prišlo v podobe teleskopických nákupných vozíkov. Zasunuté pekne za sebou zaberali oveľa menej miesta. S nápadom prišiel v roku 1946 podnikateľ Orla Eugene Watson z Kansas City v štáte Missouri v USA. Do užívania sa takéto vozíky dostali v roku 1947. V tom istom roku dizajnéri navrhli teleskopický nákupný vozík so sedačkou pre dieťa. Pohodlné nakupovanie mohlo odštartovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies