Nákupné ceny mlieka sa na Slovensku zotavujú

NETKY.SK • 31 Október 2016, 09:17 • 2 min
Nákupné ceny mlieka sa na Slovensku zotavujú

BRATISLAVA - Pokles nákupnej ceny mlieka sa v SR pozastavil v júli na úrovni 23,12 eurocentov na kilogram (kg). V auguste 2016 sa cena mlieka zvýšila o 0,27 eurocenta a v septembri o 0,82 eurocenta. Septembrová cena mlieka v SR dosiahla úroveň 24,21 eurocenta na kg mlieka.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že sa už druhý mesiac cena surového mlieka mierne zvýšila, prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka sú s vyjadreniami o zažehnaní krízy opatrní. Informovali o tom predstavitelia Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM).

 

"Pozitívne hodnotíme pozastavenie poklesu nákupnej ceny mlieka, ale nemôžeme byť spokojní s tempom rastu nákupných cien, nakoľko za posledné dva mesiace sa cena zvýšila len o asi jeden eurocent na kilogram. Nepriaznivá situácia na trhu s mliekom však pretrváva, pretože súčasná úroveň nákupných cien je hlboko pod úrovňou výrobných nákladov. Preto v najbližších mesiacoch očakávame výraznejšie navýšenie nákupných cien mlieka," uviedol predseda SZPM Alexander Pastorek. Prioritou SZPM je podľa neho zabezpečiť spravodlivé a adekvátne podmienky za prácu prvovýrobcov.

 

Slovenský mliekarenský zväz, ktorý združuje slovenských spracovateľov kravského mlieka, taktiež zastáva názor, že pre udržanie domácej produkcie mlieka je nutné dosiahnuť zásadný a rýchly nárast hodnoty, ktorú dostane prvovýrobca za produkciu mlieka. "Aby sa toto stalo skutočnosťou, je potrebné v krátkej dobe uzavrieť (a ukotviť v rozpočte na budúci a ďalšie roky) systémové podpory prvovýroby surového kravského mlieka v hodnote minimálne 8 eurocentov/kg a dosiahnuť rýchlu akceptáciu vyšších odbytových cien mliekarenských výrobkov obchodnými reťazcami," uviedol prezident SMZ Stanislav Voskár.

 

"Mlieko a mliečne výrobky musia byť férovo ocenené v každom článku reťazca od prvovýroby až po spotrebiteľa. Ak sa tieto očakávania nenaplnia, slovenské mlieko zanikne a na konci dňa bude náš spotrebiteľ platiť významne vyššie ceny, než je tomu v súčasnosti," dodal Voskár.

 

Predstavitelia slovenských mliekarov upozornili, že septembrová produkcia mlieka je najnižšia za posledných desať rokov. V septembri 2016 spracovatelia nakúpili len 62.770 ton mlieka. V porovnaní s objemom nákupu mlieka za september minulého roka je to pokles o 5648 ton. Za celý rok 2016, teda obdobie január až september 2016, bol objem nakúpeného mlieka 630.582 ton, čo je v porovnaní s minulým rokom menej o 4,4 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies