Nákupné ceny mlieka klesajú, SPPK chce opatrenia

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 12:43 • 2 min
Nákupné ceny mlieka klesajú, SPPK chce opatrenia

BRATISLAVA - Nákupné ceny mlieka naďalej klesajú, v apríli boli na úrovni 29,1 centu za kilogram, v máji nedosahovali ani 28 centov za kilogram a ich prepad sa očakáva aj v nadchádzajúcom období.

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) volá po opatreniach, upozorňuje, že prvovýrobcovia sú v nezávideniahodnej situácii. Ak takýto trend bude pokračovať, môže to byť pre nich likvidačné. Predseda SPPK Milan Semančík v stredu vyhlásil, že je potrebné zvýšiť intervenčné ceny, zaviesť proexportné dotácie, priamu finančnú pomoc poľnohospodárskym subjektom prípadne i stanoviť minimálnu cenu mlieka, ktorá by zohľadňovala výrobné náklady.

Nákupné ceny boli v máji 2015 o 19,1 percenta nižšie ako v rovnakom období minulého roka. "Je tu výrazný pokles, čo sa týka cenovej oblasti, na druhej strane výrobné náklady na jeden kilogram mlieka predstavujú 40 centov, takže nožnice medzi cenou a výrobnými nákladmi sa roztvárajú," povedal Semančík. 

 

Pod prepad cien sa mali podpísať ruské embargo i zrušenie mliečnych kvót, ktorých následkom je prebytok mlieka na európskych trhoch. Po ukončení kvót prišiel agrorezort so zvýšenou podporou dojníc. Semančík tvrdí, že na jednej strane sa potešili zvýšenej podpore, ale na druhej strane ani tá pri tak dramatickom poklese cien nestačí na vykrytie nákladov. Prepočítali ju na 5 centov za kilogram mlieka. "Keď si zoberieme výrobný náklad 40 centov a realizácia približne 28 centov, tak máme rozdiel 12 centov. Ak k tomu pripočítame úroveň podpory 5 centov, tak stále máme stratu," skonštatoval predseda SPPK. 

 

Podpredseda komory Alexander Pastorek doplnil, že nielen výrobcovia na Slovensku, ale aj vo zvyšku Európskej únie majú problém s nízkymi nákupnými cenami mlieka, ktoré sa pohybujú okolo 30 centov, a jeho prebytkom na trhu. Podľa neho, z diskusií s kolegami z iných členských krajín vyplynulo, že nikto v únií nedokáže vyrobiť mlieko pod 40 centov. "Z tohto by sa mala odvíjať cenová politika následne smerom k spracovateľom a samozrejme k obchodu a v konečnom dôsledku k spotrebiteľom," povedal Pastorek. 

 

Tiež však podotkol, že slovenskí prvovýrobcovia sú na rozdiel od svojich kolegov z iných krajín konfrontovaní s ďalším problémom. Na Slovensko sa totiž z roka na rok dováža viac mlieka a mliečnych výrobkov z ostatných štátov EÚ. "Vlaňajší rok bol až taký výnimočný, že sa doviezol taký objem, ktorý sa presne vyprodukoval na Slovensku. Na Slovensku vyprodukujeme zhruba 850 miliónov kilogramov mlieka, mliečne komodity, ktoré sa doviezli, prepočítané na mlieko v kilogramoch boli v takomto istom objeme," povedal Pastorek. Poukázal tiež na to, že slovenskí prvovýrobcovia od roku 2009 stratu vyše 400 mil. eur. "Mám vážne obavy, že toto dlho nevydržia," dodal podpredseda SPPK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies