Nákup vrtuľníkov je inovatívny a správny, tvrdí Fedor

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 15:11 • 2 min
Nákup vrtuľníkov je inovatívny a správny, tvrdí Fedor

BRATISLAVA - Spôsob, akým vláda pristúpila k nákupu vrtuľníkov Black Hawk za 261-miliónov eur je inovatívny a správny.

slovakia

left justify in out

Povedal to exminister obrany a nezaradený poslanec NR SR Martin Fedor v dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy. "My sa snažíme byť opozíciou, ktorá nekritizuje za každú cenu, ale kritizuje vtedy, keď je to opodstatnené," pokračoval Fedor s tým, že multifunčné vrtuľníky potrebujeme obmieňať.


Ako ďalej uviedol, s vládou sa zhoduje v tom, že Slovensko potrebuje kúpiť multifunkčné vrtuľníky a naša krajina podľa neho potrebuje aj znižovať závislosť od Ruska. Za správne považuje aj to, že vláda nakupuje podľa neho výhodne. Otvorenými otázkami podľa neho ale ostávajú vybavenosť vrtuľníkov a spôsob, akým bude zainteresovaný slovenský zbrojársky priemysel. Zároveň upozornil aj na to, či sa dokážeme zaradiť do nejakého typu regionálnej alebo medzinárodnej deľby práce, aby sme tak zvýšili efektívnosť používania týchto vrtuľníkov. "Je vždy lepšie, keď je viac kusov strojov, keď logistické zázemie je zdieľané viacerými krajinami. Pre mňa je dôležité aj to, aby sme sa konečne začali pozerať na potreby Slovenskej republiky tak trošku nadrezortnými očami. Aby sme nepozerali striktne na to, čo potrebuje ministerstvo obrany," pripomenul Fedor s tým, že podobnými vrtuľníkmi disponuje aj ministerstvo vnútra. "Podľa mňa je veľmi dobré, keď tieto ministerstvá spolu komunikujú," podotkol.


Minister obrany SR Martin Glváč v relácii povedal, že vrtuľník je určený na podporu vzdušných síl. "Nie je určený na žiadne pancierovanie a extrémne bojové akcie. Nachádzame sa v systéme kolektívnej obrany a každá armáda sa snaží byť v niečom špecifická a mať určité spôsobilosti. Keby sme hovorili o bojových vrtuľníkoch, musíte rátať s určitými počtami, ktoré musia byť v určitom zoskupení, a my nemáme ambíciu mať takéto vrtuľníky," spomenul Glváč v Sobotných dialógoch. V cene 261-miliónov eur je podľa neho dodávka vrtuľníkov, výcvik, logistika a zabezpečenie. "Zaobstarali sme to, čo nakonfigurovali vojaci, ozbrojené sily. Vrtuľníky nemajú len to, čo pri vyraďovaní vrtuľníkov MI17 budeme vedieť integrovať na tieto vrtuľníky," doplnil Glváč s tým, že vojaci si presne našpecifikovali, čo potrebujú na splnenie úloh. Podľa neho sa posúvame ďalej, teda nielen politicky, ale aj kompatibilitou s krajinami NATO. "Získame v tomto regióne nadštandard spôsobilosti, dostávame sa v tomto segmente dopredu," ukončil minister.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona