Nákup vrtuľníkov Black Hawk je najväčším modernizačným projektom v histórii Ozbrojených síl

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 11:58 • 2 min
Nákup vrtuľníkov Black Hawk je najväčším modernizačným projektom v histórii Ozbrojených síl

BRATISLAVA - Obstaranie až deviatich nových viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk je najväčším modernizačným projektom v histórii Ozbrojených síl SR. Ministerstvo obrany ich nakúpilo prostredníctvom amerického vládneho programu FMS, teda maximálne transparentne a za nižšie ceny.

slovakia

left justify in out

Viacúčelové vrtuľníky Black Hawk postupne nahradia dosluhujúce ruské vrtuľníky Mi-17. Plne zodpovedajú technickým a operačným požiadavkám Ozbrojených síl SR.

 

"Ide o najtransparentnejší proces. Nakupujeme vrtuľníky a spôsobilosti s nimi spojené za ceny, ktoré má armáda Spojených štátov amerických. Nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk sú plne kompatibilné s technikou našich spojencov. Sú jedným z najmodernejších modelov používaných v rámci NATO. To umožňuje okrem ich plnohodnotného nasadenia pri domácom krízovom manažmente aj ich využitie v medzinárodných operáciách," uviedol minister obrany Martin Glváč.

 

Slovensko sa zároveň stane aj regionálnym lídrom v oblasti výcviku a údržby tohto typu vrtuľníkov. Výcvikové kapacity pre vzdušné sily budú môcť využívať aj zahraniční užívatelia vrtuľníkov Black Hawk. "Chceme byť lídrom v regióne pri výcviku pilotov. Máme dohody, že s výrobcom vrtuľníkov vytvoríme významné výcvikové centrum, ktoré budú môcť využívať aj iné krajiny. Aj to dokazuje, že sme nekúpili len samotné vrtuľníky, ale celý balík spôsobilostí," uviedol minister. Výcvikové centrum by malo sídliť na leteckej základni v Prešove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona