Nakŕmiť zvieratá v zoo je náročné, šelmy zožerú stovky kg mäsa

NETKY.SK • 28 August 2017, 12:47 • 2 min
Nakŕmiť zvieratá v zoo je náročné, šelmy zožerú stovky kg mäsa

KOŠICE - V zoologickej záhrade tvorí výživa zvierat základ úspešného chovu. V tej košickej zvieratá za celý rok spotrebujú krmivo v hodnote za viac ako 135.000 eur.

slovakia

left justify in out

"Najväčšou položkou je ovocie a zelenina, ktorú konzumujú takmer všetky zvieratá. Výnimku tvoria len mačkovité šelmy, tulene, ryby , hady a niektoré druhy vtákov vrátane tučniakov," priblížila pre TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Košice Eva Malešová.

 

Základ ovocia a zeleniny pre zvieratá tvoria bežne dostupné druhy, ako sú mrkva, jablká, hrozno, paprika, uhorky, ale aj celoročne dostupné tropické ovocie. V letnom období kŕmnu dávku zvieratám spestruje sezónne ovocie - slivky, marhule, broskyne, nektárinky alebo červený melón. Najmä na zeleninu sú odkázané napríklad primáty, a to makaky magoty, mačiaky, malpy či lemury.

 

"Výraznú zložku potravy tvorí mäso. Šelmy ho spotrebujú mesačne 560 kilogramov. Najviac, až 7,5 kilogramu denne, zožerie tiger, pričom raz do týždňa má hladovku. Hneď za ním je levica, ktorá skonzumuje asi polovicu," uviedla ďalej Malešová.

 

Špeciálnu kategóriu stravníkov tvoria podľa jej slov tulene a tučniaky. Oba druhy majú na jedálničku slede, ktoré sa líšia veľkosťou. Jeden tuleň denne skonzumuje 3,5 kilogramu sleďov, tučniakom, ktorých má zoo v súčasnosti 18, chovatelia servírujú denne takmer deväť kilogramov týchto rýb. Kŕmne dávky sa líšia v závislosti od ročných fáz. Spotreba rýb stúpa u tuleňov v jeseni, keď si vytvárajú tukové zásoby na zimu. Tučniaky skonzumujú viac rýb pred preperovaním a zase naopak, apetít ich opúšťa v priebehu výmeny peria.

 

Náročnými stravníkmi sú aj pelikány, v súčasnosti ich má zoo šesť, ktoré si žiadajú denne osem kilogramov rýb - karasov. Pomerne veľké zastúpenie v skladbe zvierat majú kopytníky. Okrem zeleného krmiva v lete a sena v ostatných mesiacoch spotrebujú za týždeň 725 kilogramov granúl.

 

Medzi labužníkov možno zaradiť pazúrikaté opičky, ktoré sú v košických Kavečanoch zastúpené dvoma druhmi. "Sú to tamaríny pinčie a kosmáče bieločelé. Chovatelia im okrem ovocia a zeleniny servírujú pudingy, müsli, kompóty, bylinkové čaje, detské ovocné kaše a podobne. V ich kŕmnych dávkach musia pamätať aj na hyalgel, ktorý im nahrádza miazgu stromov," doplnila Malešová.

 

Najnáročnejší na zloženie potravy sú tzv. potravinoví špecialisti. Jedným z nich je napríklad papagáj - lori trojfarebný, ktorý sa v prírode živí nektárom a peľom. V ľudskej opatere jeho nároky spĺňajú špeciálne kaše, ktoré obsahujú tieto zložky. Vítaným spestrením jeho kŕmnych dávok je napríklad aj med rozpustený vo vode.

 

Košická zoo chová približne 240 druhov zvierat a živočíchov v celkovom počte 1400 jedincov. Pri ich chove pomáhajú aj sponzorské príspevky darcov v rámci tzv. adopcie zvierat a partnerstva pri chove.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona