Náklady na záchranu čilských baníkov sa pohybujú od 10 do 20 mil. USD

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:58 • 2 min
Náklady na záchranu čilských baníkov sa pohybujú od 10 do 20 mil. USD

Náklady na záchranu čilských baníkov sa pohybujú od 10 do 20 mil. USD

slovakia

left justify in out

img

Po triumfálnom vyslobodení 33 čilských baníkov, ktorí nedobrovoľne strávili viac ako dva mesiace pod zemou, čaká úrady ďalšia náročná úloha: presne vyčísliť náklady na záchrannú akciu.
      Čilský prezident Sebastián Piňera odhaduje, že sa budú pohybovať v rozmedzí od 10 do 20 miliónov USD (7,10 až 14,20 milióna eur) a jedným dychom pripomína, že každý cent stál za to. Sotva sa nájde niekto, kto by s ním nesúhlasil. Ale to nezabráni vláde, aby sa nepokúsila získať späť aspoň časť peňazí od majiteľa zavalenej bane, spoločnosti San Esteban Primera. "Vláda už podnikla právne kroky," potvrdil minister vnútra Rodrigo Hinzpeter. Banskej spoločnosti pritom hrozí bankrot, zápasí totiž s obrovskými dlhmi a zavalenie bane na zlato a meď v púšti Atacama situáciu ešte zhoršilo. Vo firme momentálne prebieha audit.
      O záchranu baníkov sa tak namiesto materskej spoločnosti musela postarať štátna banská firma Coldeco. Čilské médiá odhadujú, že ju záchranné práce vyšli na 15 miliárd USD a súkromné firmy, ktoré sa na nich tiež podieľali to stálo ďalších 5 miliárd USD. Patria medzi ne napríklad BHP Billiton a spoločnosť Collahuasi, ktoré poskytli nielen svoje odborné znalosti, ale aj zariadenie. Najväčšiu položku z nákladov na záchranu baníkov tvorili práve výdavky na stroje a ďalšie špeciálne vybavenie.
      No bez ohľadu na šťastný koniec a obrovský úspech záchrannej akcie, ktorá nemá na svete obdoby, budúcnosť záchranárov je už menej ružová. Štátnej firme Coldeco hrozí rozpad a zahraničné banské spoločnosti budú musieť prijať ďalšie opatrenia na zvýšenie bezpečnosti baníkov, čo si vyžiada nemalé náklady. Okrem to, vláda v krajine za "odmenu" plánuje zvýšiť dane pre všetky zahraničné banské firmy v Čile.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies