Náklady na výstavbu plynovodu Turecký prúd by mali presiahnuť 11 mld. eur

NETKY.SK • 11 August 2015, 12:37 • 2 min
Náklady na výstavbu plynovodu Turecký prúd by mali presiahnuť 11 mld. eur

MOSKVA - Náklady na výstavbu projektu plynovodu Turecký prúd, ktorý má nahradiť pôvodne plánovaný Južný prúd a dodávať plyn do Európy južnou trasou, by mali dosiahnuť vyše 11 miliárd eur. Z toho prvá vetva by mala vyjsť približne na 4 miliardy eur. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvolala na zdroj z ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja by celkové náklady na výstavbu plynovodu mali dosiahnuť 11,4 miliardy eur. Náklady na výstavbu prvej vetvy zo štyroch sa odhadujú na 4,3 miliardy eur.

 

Koncom minulého týždňa ruské ministerstvo energetiky poslalo Turecku dve ponuky. Prvá sa týka výstavby jednej vetvy a druhá celkovej výstavby všetkých štyroch vetiev. Ako ministerstvo energetiky dodalo, turecká strana ponuky v súčasnosti hodnotí.

 

Projekt Turecký prúd oznámilo Rusko koncom minulého roka, keď 1. decembra 2014 ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva končí s projektom Južný prúd a namiesto neho začne realizovať projekt plynovodu smerujúci cez Turecko. Ako dôvod zrušenia projektu Južný prúd, ktorý mal prepravovať plyn z Ruska do Európy cez Čierne more k bulharským brehom a odtiaľ ďalej do južnej a strednej Európy, uviedol "nekonštruktívny prístup Európskej únie".

Turecký prúd by mal mať ročnú prepravnú kapacitu 63 miliárd kubických metrov (m3), teda rovnakú, aká sa plánovala pre Južný prúd. Z tohto objemu by 16 miliárd m3 malo smerovať na turecký trh. Plynovod povedie tiež popod Čierne more, no do Turecka, pričom európski zákazníci si budú môcť surovinu odobrať na hraniciach s Gréckom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies