Náklady na likvidáciu škôd po jadrovej havárii vo Fukušime dosiahnu 170 miliárd eur

NETKY.SK • 29 November 2016, 14:58 • 2 min
Náklady na likvidáciu škôd po jadrovej havárii vo Fukušime dosiahnu 170 miliárd eur

TOKIO - Japonská vláda odhaduje, že náklady na likvidáciu škôd po jadrovej havárii vo Fukušime spred takmer šiestich rokov budú zhruba dvakrát vyššie, než stanovila v predchádzajúcom odhade. Už ten znamenal výrazné zvýšenie odhadovaných nákladov v porovnaní s prvotným odhadom krátko po katastrofe.

slovakia

left justify in out

Podľa japonskej vlády by celkové náklady na odstránenie škôd a na kompenzácie v dôsledku jadrovej havárie vo Fukušime mali dosiahnuť v prepočte 180 miliárd USD (170 miliárd eur). Prvotný odhad po havárii hovoril o nákladoch v hodnote 50 miliárd USD. O tri roky neskôr japonská vláda prognózu upravila smerom nahor, keď uviedla, že náklady by mali dosiahnuť okolo 100 miliárd USD.

 

K havárii jadrovej elektrárne vo Fukušime na severovýchode Japonska došlo v marci 2011 po tom, ako oblasť zasiahlo silné zemetrasenie a následne prívalové vlny cunami. Katastrofa si vyžiadala viac než 18.000 mŕtvych, desaťtisíce ďalších ľudí prišli o strechu nad hlavou a viac než milión budov bolo zničených či poškodených. Zemetrasenie a prívalové vlny zároveň poškodili takmer 4000 ciest, približne 80 mostov a takmer 30 železničných tratí.

 

Najväčší podiel z odhadovaného balíka nákladov by mal ísť na kompenzácie. Nasleduje čiastka spojená s dekontamináciou zasiahnutých území. Podľa BBC zatiaľ stále nie je isté, kto vyčistenie kontaminovaných oblastí zaplatí.

 

Japonská vláda dlhý čas sľubovala, že to zaplatí elektrárenská spoločnosť Tokyo Electric Power, ktorá jadrovú elektráreň vlastní a ktorej na to poskytla úver. Najnovšie ale vláda priznala, že sa na vyčistení oblastí budú musieť čiastočne podieľať odberatelia elektriny, ktorým sa náklady premietnu do poplatkov za odber energie. To vyvolalo kritické reakcie, že v skutočnosti ide o daň, ktorou obyvateľstvo bude pomáhať splácať dlh súkromnej firmy.

(1 EUR = 1,0588 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona