Japonská nákladná kozmická loď dopravila na ISS vianočné darčeky

NETKY.SK • 13 December 2016, 15:33 • 2 min
Japonská nákladná kozmická loď dopravila na ISS vianočné darčeky

KALIFORNIA - Vianočné darčeky dorazili dnes zásluhou Japonska na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Japonská nákladná kozmická loď zakotvila na vesmírnej stanici štyri dni po štarte. Kapsula nazývaná Kunotori - teda Biely bocian - dopravila astronautom takmer päť ton jedla, vodu, batérie a ďalšie zásoby.

slovakia

left justify in out

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uviedol, že v zásielke boli aj vianočné darčeky pre oboch Američanov, troch Rusov a jedného Francúza, ktorí tvoria súčasnú posádku ISS.

 

Veliteľ vesmírnej stanice, Američan Shane Kimbrough, a Francúz Thomas Pesquet zachytili kapsulu robotickou rukou 400 kilometrov nad Čile. Letoví kontrolóri v Japonsku a USA ich za to odmenili potleskom.

 

Kimbrough uviedol, že posádka ISS je z doručenej dodávky "vzrušením celá bez seba", a všetkým sa poďakoval. "Ten dopravný prostriedok je krásny a fungoval bezchybne," dodal.

 

Pred necelými dvoma týždňami sa krátko po štarte rozpadla v atmosfére ruská nepilotovaná nákladná kozmická loď Progress s 2,5 tony paliva, vody, jedla a ďalších zásob. Väčšina kozmickej lode zhorela a zvyšky dopadli na zem v neobývanej oblasti na juhu Sibíri, pri hraniciach s Mongolskom.

 

Jeden z hlavných dodávateľov NASA, súkromná spoločnosť SpaceX, v rovnakom čase pozastavila svoje lety. Preto je japonská dodávka mimoriadne vítaná. Astronauti potrebujú šesť nových lítiovo-iónových batérií pre budúcomesačné výstupy do kozmu. Nahradia nimi staré niklovo-vodíkové batérie, v ktorých sa ukladá energia vyrobená veľkými solárnymi panelmi ISS.

 

Odštartovanie kozmickej lode HTV-6:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies