Nakazených vírusom Mers je vyše 300, zomrelo už 92 ľudí

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 09:11 • 2 min
Nakazených vírusom Mers je vyše 300, zomrelo už 92 ľudí

RIJÁD - Saudská Arábia informovala, že objavila v kráľovstve ďalších 14 nakazených potenciálne smrteľným Blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS), čím ich celkový počet dosiahol 316.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva v piatok uviedlo, že nové prípady zaznamenali v hlavnom meste Rijáde, prístavnom meste Džidda a posvätnej Mekke za uplynulých 24 hodín. Celkove v krajine zomrelo na MERS 92 ľudí, informovalo na svojom webe.
      

Skokový nárast prípadov vyvoláva osobitné obavy, keďže do Saudskej Arábie budú v júli, počas moslimského ramadánu, prichádzať tisíce pútnikov rovnako ako začiatkom októbra, kedy sa milióny z nich vydávajú na tradičnú výročnú púť do Mekky.  
      

Kráľovstvo zaznamenalo v uplynulých týždňoch výrazný nárast počtu nakazených, predovšetkým v druhom najväčšom meste krajiny, Džidde. Veľká časť nakazených sú zdravotnícki pracovníci.
      

Koronavírus MERS sa objavil na Blízkom východe v roku 2012 a je z rovnakého kmeňa ako vírus SARS, ktorý od svojho prvého objavenia sa v Číne v roku 2002 zabil v celom svete asi 800 ľudí. MERS vyvoláva kašeľ, horúčku a zápal pľúc.
      

Hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie v Ženeve v piatok vyjadril "obavy" z nárastu prípadov MERS v Saudskej Arábii. "Ukazuje to na potrebu zistiť viac o tomto víruse, o jeho prenose a o ceste infekcie," citovala ho agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona