AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala 13 sudcov,obvinenia padli z korupcie a ďalších trestných činov

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 07:26 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: NAKA zadržala 13 sudcov,obvinenia padli z korupcie a ďalších trestných činov

BRATISLAVA - Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

"Momentálne prebieha rozsiahla akcia vyšetrovacieho tímu Hmla, pod názvom "Búrka". Viac informácii poskytneme až keď to procesná situácia dovolí," napísala polícia.

 

"V súčasnosti prebiehajú úkony trestného konania, a preto sa k veci nebudeme vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

 

Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

 

Z korupčných trestných činov obvinila NAKA v stredu aj Mariana K., obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka. Pre novinárov to potvrdil jeho obhajca Marek Para, ktorý dodal, že klient odmietol vypovedať. Podľa informácií denníka Sme a portálu tvnoviny.sk boli medzi zadržanými aj sudcovia Monika J., Andrea H., Miriam R., Zuzana M., ktorých mal Marian K. cez Threemu ovplyvňovať, či už priamo alebo sprostredkovane cez Moniku J.

 

Viacerých sudcov po výsluchoch začali prevážať do väzníc v okolí Košíc. V Košiciach sídli Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov. ÚS SR aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby. Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová pre TASR uviedla, že v prípade doručenia takejto žiadosti bude ÚS pripravený bezodkladne zvolať plénum. Z NAKA odviezli aj Mariana K., ktorého tam eskortovali zo súdnej väzby v Bratislave



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies