NAKA zasahuje na viacerých miestach, dôvodom je tunel Višňové

NETKY.SK • 16 December 2019, 09:42 • 2 min
NAKA zasahuje na viacerých miestach, dôvodom je tunel Višňové

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) od rána zasahuje v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji. Týka sa budovania novej diaľnice pri Višňovom.

slovakia

left justify in out

Vykonáva zaisťovaciu akciu s názvom "Tunel" sa týka výstavby diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové. Policajné autá sú aj v centrále Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

 

img

 

NDS ukončila zmluvu

NDS v marci ukončila zmluvu so zhotoviteľom úseku, združením Salini Impregilo – Dúha, z dôvodu dlhodobo neuspokojivého postupu výstavby. Zhotoviteľ zložil 27. marca novú bankovú záruku, čím dohoda o ukončení kontraktu nadobudla účinnosť. Spor o vzájomné nároky z pôvodnej zmluvy pokračuje doteraz. NDS medzitým pripravuje tender na nového dodávateľa stavby.

 

img

 

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala má byť po dokončení dlhý takmer 14 kilometrov, s jeho výstavbou sa začalo v lete 2014. Súčasťou stavby je aj 7,5-kilometrový tunel Višňové, ktorý má byť po dokončení najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku.

 

Vinník musí byť potrestaný

Ministerstvo dopravy a výstavby SR a Národná diaľničná spoločnosť poskytnú maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní v súvislosti s preverovaním výstavby diaľnice. Rezortná hovorkyňa Karolína Ducká uviedla, že ak bol porušený zákon, vinník musí byť potrestaný. "Potvrdilo sa, že rozhodnutie zastaviť výstavbu tunela Višňové bolo správne. Od začiatku tam boli problémy, ktoré súčasné vedenie rezortu zdedilo po svojich predchodcoch," poznamenala Ducká. "Opozícia volala po tom, aby sme taliansku firmu (Salini Impregilo) nechali dostavať Višňové, tu vidíme ich nekompetentnosť a odbornú neznalosť. Ak by sme stavbu na Višňovom nezastavili, stratili by sme ďalší rok," upozornila hovorkyňa.

Tunel chcú dokončiť čo najskôr
Národná diaľničná spoločnosť naďalej pokračuje v príprave súťaže, aby výstavba na Višňovom začala čo najskôr a mohli sa na dostavbu dočerpať eurofondy. Súťaž na dokončenie úseku D1 s tunelom Višňové chce vyhlásiť do konca tohto roka. "Pre mňa je dôležitý fakt, že živnostníci, ktorým talianska firma dlhovala, sú vyplatení, a stavby, ktoré som rozbehol, idú podľa plánov," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Toho dôkazom je podľa neho sprevádzkovanie diaľnice D1 Budimír - Bidovce.

 

img
 

Firma žiadala za výstavbu viac, ako bolo stanovené

NDS si bude u doterajšieho zhotoviteľa D1 s tunelom Višňové Salini Impregilo - Dúha uplatňovať všetky finančné nároky. "Bol to neustály boj s týmto zhotoviteľom, ktorý neustále niečo sľuboval," povedal nedávno na stretnutí s médiami generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin. Bývalý zhotoviteľ bol ochotný dokončiť diaľnicu, iba ak mu NDS zaplatí 160 mil. eur nad rámec kontraktu v objeme takmer 410 mil. eur bez DPH. "Potom z neznámych dôvodov to korigovali na 120 mil. eur. Keď sme zriadili komisiu medzinárodných expertov, talianska strana predložila svoj hlavný nárok vo výške 52,6 mil. eur," uviedol Ďurišin. Dôvodom nároku na dodatočnú platbu sú zhoršené geologické podmienky a nadvýlomy, pričom zhotoviteľ žiadal predĺženie lehoty výstavby.

Je nutné dopočítať hodnotu nároku zhotoviteľa

"Komisia im po niekoľkých mesiacoch práce uznala predbežne 7,8 mil. eur," podotkol šéf NDS s tým, že komisia určila stranám dopočítať hodnotu nároku zhotoviteľa. NDS teraz so stavebným dozorom vypočítava, koľko z uvedenej sumy mu už vyplatila. Nárok zhotoviteľa na nepredvídateľnosť geologických podmienok a s tým súvisiace predĺženie lehoty výstavby podľa NDS komisia zamietla. NDS bude od zhotoviteľa žiadať desiatky miliónov eur a predpokladá, že po vyčíslení všetkých vzájomných nárokov bude doplácať zhotoviteľ a nie ona. Komisia pre riešenie sporov o nároku NDS ešte nerozhodovala.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona