NAKA zadržala Dobroslava Trnku

NETKY.SK • 16 Január 2020, 8:30 • 2 min
NAKA zadržala Dobroslava Trnku

BRATISLAVA - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali a obvinili bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa.

slovakia

left justify in out

Zadržanie

Trnku podľa zverejnenej fotografie zadržali v jeho dome v Hamuliakove. Vyšetrovateľ NAKA obvinil ešte v decembri minulého roka Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014, po tom, ako neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. Konať tak mal podľa polície s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Marianovi K. Ten je obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka aj tzv. televíznych zmeniek. Či Trnku v dnešných hodinách zadržali za ten istý čin, nie je v súčasnosti zrejmé.

 

 

Video Mariana K. a Trnku

Možné obchodovanie s nahrávkou Gorily naznačuje údajný rozhovor Trnku s Marianom K., ktorého nahrávku v októbri 2019 zverejnil nemenovaný slovenský denník. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Marian K. nadávať, pretože sa vraj pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten sa dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

 

img

 

Nahrávka a spis Gorila

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v októbri mailom tiež link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

 

img

 

Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba (SIS). Autenticitu nepotvrdil ani šéf SIS Anton Šafárik. Vysvetlil, že na jej potvrdenie by nahrávku museli porovnať s originálmi, ktoré však súd v minulosti nariadil skartovať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona