NAKA vzniesla obvinenie za skresľovanie účtovníctva Slovenských elektrární

NETKY.SK • 28 Október 2015, 14:25 • 2 min
NAKA vzniesla obvinenie za skresľovanie účtovníctva Slovenských elektrární

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v pondelok (26.10.) Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Obvinenie súvisí s údajným skresľovaním účtovníctva Slovenských elektrární (SE) v minulosti.

slovakia

left justify in out

"Je dôvodné podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve SE, a.s. vznikla pre Slovenskú republiku v zastúpení ministerstvom hospodárstva škoda veľkého rozsahu," priblížil Slivka. Možnú škodu vyšetrovateľ vyčíslil na 9.293.130.000 slovenských korún, resp. 308.475.403,31 eura. Obvinený by mal byť podľa neoficiálnych informácií bývalý hlavný účtovník elektrární.

 

O prvých obvineniach v súvislosti s vyšetrovaním v SE, ktoré sa začalo v lete minulého roka, informovala polícia ešte v polovici októbra. Obvinenie bolo vtedy vznesené voči piatim osobám pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom. Podľa polície išlo o zástupcov štatutárnych orgánov štátnej Vodohospodárskej výstavby z obdobia pred privatizáciou SE. V druhom prípade viedla polícia trestné stíhanie pre trestný zločin skresľovanie údajov obchodnej a hospodárskej evidencie, až doteraz však nebolo v tejto veci vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe.

 

"Obe vyšetrované kauzy sa týkajú obdobia pred privatizáciou Slovenských elektrární a nie je v nich zainteresovaný žiaden z manažérov, pracujúcich pre spoločnosť od roku 2006. Slovenské elektrárne poskytujú polícii plnú súčinnosť a potrebné informácie," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa SE Jana Burdová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies