NAKA posunula Kotlebove oznámenie policajtom z okresu

NETKY.SK • 2 December 2013, 12:50 • 2 min
NAKA posunula Kotlebove oznámenie policajtom z okresu

BANSKÁ BYSTRICA - Trestným oznámením víťaza volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariana Kotlebu sa nezaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA), na stole ho majú policajti okresného riaditeľstva v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

"Po vyhodnotení obsahu podania bolo zrejmé, že ide o skutočnosti, ktoré neurčujú príslušnosť Národnej kriminálnej agentúry. Vec bola preto odstúpená podľa vecnej a miestnej príslušnosti na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Banská Bystrica," povedala agentúre SITA hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Kotleba podal pondelok 25. novembra Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru SR trestné oznámenie pre podozrenie z páchania trestnej činnosti, najmä porušovania právomocí verejného činiteľa a sprenevery. Má podozrenie, že na Úrade BBSK sa skartujú zmluvy, dokumenty a vymazávajú pevné disky na počítačoch. Podnety dostal vraj priamo od zamestnancov úradu.

Kotleba v nedeľu v televízii TA3 povedal, že banskobystrická pobočka kriminálnej agentúry sa chcela vecou zaoberať, ale policajné prezídium jej oznámilo, že nedostanú na to súhlas. "Už 27. novembra ma kontaktoval iný agent NAKA, ktorý mi oznámil, že banskobystrická pobočka sa chcela vecou zaoberať, pretože sa im to zdalo zaujímavé, ale Prezídium Policajného zboru SR im poskytlo informáciu v tom duchu, že im nevydá poverenie na vyšetrenie tejto veci," povedal Kotleba v TA3. Agentúra, ktorá má bojovať s korupciou, tak podľa Kotlebu nedostane od policajného prezídia poverenie, ktoré v zmysle zákona musí mať na to, aby sa tým zaoberala. "Bol som veľmi prekvapený. Agent mi povedal, že NAKA je príslušná riešiť len veci, kde škoda presiahne 6,6 milióna eur a že z prezídia informácie hovoria o tom, že aj keby k nejakej škode na úrade v hospodárení kraja došlo, tak neodhadujú, že by tá škoda dosiahla 6,6 milióna eur," dodal Kotleba. To je podľa jeho slov veľmi zaujímavá informácia, keďže rozpočet kraja za štvorročné obdobie je okolo 600 miliónov eur. "Čiže toto je len jedno percento, nechcem veriť tomu, že by tá prípadná škoda nemohla vzniknúť vo výške jedného percenta rozpočtu," poznamenal Kotleba. 

Podľa hovorkyne Banskobystrického samosprávneho kraja Moniky Pastuchovej je obvinenie zo skartovania dokumentov nezmyselné. „Budeme s políciou veľmi radi spolupracovať. Úrad funguje v štandardnom režime, pracujeme na rozpočte, žiadna skartácia sa nedeje,“ povedala 26. novembra pre agentúru SITA. Neskôr pre médiá dodala, že je veľmi tenká hranica medzi trestným oznámením a krivým obvinením a dôsledky svojho konania si možno ten, kto trestné oznámenie podal, neuvedomuje. „Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja dvakrát obhájil pozíciu najtransparentnejšieho kraja na Slovensku. Všetky zmluvy sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke kraja. Okrem toho sú všetky objednávky, zmluvy a faktúry zaznamenané aj v elektronickom systéme Fabasoft a z tohto systému nie je možné informácie ani mazať, ani nimi nijakým spôsobom manipulovať,“ zdôraznila Pastuchová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies