NAKA odhalila miliónový daňový podvod s neexistujúcou repkou olejnou

NETKY.SK • 18 November 2014, 17:36 • 2 min
NAKA odhalila miliónový daňový podvod s neexistujúcou repkou olejnou

BRATISLAVA - Polícia odhalila daňový podvod s neexistujúcou repkou olejnou. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil dve osoby z daňovej trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Zločinov skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného sa mali dopustiť Vladimír J. (43) a Juraj C.(41). TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
     

Juraj C. mal v tomto prípade zohnať takzvané biele kone, teda konateľov spoločností, ktorí by reálnu podnikateľskú činnosť nevykonávali. "Na tieto osoby mal zabezpečiť prepis viacerých spoločností. V ich mene mal ďalej zadovážiť faktúry deklarujúce neexistujúce obchody. Išlo o dodávateľské faktúry deklarujúce nákup repkového oleja pre spoločnosť, ktorej konateľom bol druhý z obvinených, Vladimír J.," vysvetlil Slivka. Ako dodal, Vladimír J. ako konateľ spoločnosti mal fiktívne faktúry zahrnúť do daňových priznaní.
     

Škoda, ktorá vznikla ich činnosťou, je v prípade skrátenia dane viac ako sedem miliónov eur a v prípade neoprávneného uplatnenia nadmerného odpočtu DPH vo výške takmer 150.000 eur. "Vyšetrovateľ po vznesení obvinenia spracoval a predložil na príslušnú prokuratúru na oboch podnet na ich väzobné stíhanie," dodal Slivka.
     

V súvislosti s týmto prípadom zasahovala NAKA v spolupráci s ďalšími útvarmi v pondelok (10.11.) v Trenčíne. Okrem zadržania osôb vykonali viacero domových prehliadok. Zaistené počítače a pamäťové médiá už skúmajú kriminalistickí experti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona