NAKA dnes zasahovala počas akcie Vata! Vyšetrovanie sa môže týkať Kaliňáka a Sakovej

NETKY.SK • 24 November 2021, 18:57 • 2 min
NAKA dnes zasahovala počas akcie Vata! Vyšetrovanie sa môže týkať Kaliňáka a Sakovej

BRATISLAVA - Vyšetrovanie sa má týkať manipulácií verejných obstarávaní za čias, kedy rezort vnútra riadili nominanti strany Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Národná kriminálna agentúra (NAKA) od rána zasahovala v súvislosti s akciou Vata. Podľa informácií televízie TA3 sa aktuálne vykonávajú úkony súvisiace so spoločnosťou REMPO, ktorej názov sa spája s verejnými obstarávaniami na Ministerstve vnútra SR za čias, kedy rezort riadil Robert Kaliňák a potom Denisa Saková (Hlas-SD).

 

Preverovanie tendrov

Advokát konateľa spoločnosti REMPO Ondrej Urban sa pre TA3 vyjadril, že vo veci nebol nikto obvinený. Zdôraznil, že zásah nesmeroval voči spoločnosti REMPO, a to ani voči právnickej, ani voči fyzickej osobe.

„Nové vedenie finančnej správy iniciovalo vznik interného tímu sekcie Inšpekcie a vnútornej kontroly s krycím názvom Vata. Jeho cieľom bolo preveriť verejné obstarávania IT zákaziek v utajenom režime. Výsledkom je podanie trestného oznámenia na Úrad špeciálnej prokuratúry v marci tohto roka,“ uviedla ešte v júni hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská.

Akcia Vata sa týkala jedného z IT projektov, ktorý sa realizoval v utajenom režime a celkovo naň bolo vynaložených 52 miliónov eur s DPH.

 

„Interný tím Sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly na finančnej správe intenzívne pracoval na preverení podozrenia z manipulácie tejto zákazky niekoľko mesiacov. Aktuálne je prípad v rukách orgánov činných v trestnom konaní,“ uzavrela Rybanská. 

 

Zločinecká skupina

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vykonal 24. novembra 2021 so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, vo veci týkajúcej sa vyšetrovania predmetnej trestnej veci, prehliadku nebytových priestorov v jednom objekte. Výsledky prehliadky, aktuálny stav konania a ani ďalší postup vo veci nebudeme s prihliadnutím na štádium trestného konania aktuálne bližšie komentovať,“ informoval hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

 

Ako pripomínal portál Aktuality.sk, podľa vyšetrovateľov NAKA v rezorte vnútra a na ústredí práce mala za bývalej garnitúry fungovať zločinecká skupina.

 

Tá sa mala obohacovať na projektoch vyhlásených od roku 2015 do 2020 a ulievať si z nich milióny eur. V tom čase, kedy ministerstvo riadili bývalí nominanti strany Smer-SD Kaliňák a po jeho rezignácii Saková. Marian Valentovič zas zastával vedúcu funkciu ústredia práce. 

 

Ako ďalej píše portál, polícia je zatiaľ na vyjadrenia skúpa. Naznačila však, že zločineckú skupinu mali riadiť zatiaľ nestotožnení ľudia, ktorí boli riadiacimi funkcionármi rezortu vnútra a ústredia práce, a svojím konaním ovplyvňovali verejné obstarávania



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies