Najzvedavejším poslancom je R. Oravec, najmenej otázok kladie Most-Híd

NETKY.SK • 16 August 2011, 12:00 • 2 min
Najzvedavejším poslancom je R. Oravec, najmenej otázok kladie Most-Híd

Najzvedavejším poslancom je R. Oravec, najmenej otázok kladie Most-Híd

slovakia

left justify in out

img

Najzvedavejším poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorý sa v rámci Hodiny otázok zaujíma o konanie vlády najčastejšie, je poslanec SDKÚ-DS Richard Oravec. Od volieb v júni 2010 položil v rámci tohto pravidelného parlamentného inštitútu 50 otázok, čím prekonal všetkých svojich 149 kolegov.
      Podobne ako u viacerých poslancov v zákonodarnom zbore sa aj u Oravca niektoré otázky opakujú, čo sa využíva aj na zvýšenie šance, že ich dopyt bude vyžrebovaný na popredných miestach. Hodina otázok je totiž ohraničená časovými limitmi. Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) odpovedá presne 15 minút, za tento čas väčšinou stihne zodpovedať maximálne prvé dve vyžrebované otázky. Zvyšnú trištvrte hodinu majú k dispozícii na svoje odpovede ministri.
      Ako ďalej vyplýva z údajov na internetovej stránke NR SR, druhý najvyšší počet otázok, 46, položil Oravcov stranícky kolega Marek Vargovčák. Na treťom mieste je Andrej Kolesík zo Smeru-SD (42). V pléne sedí celkovo 58 poslancov, ktorí sa zatiaľ členov vlády na Hodine otázok neopýtali nič.
      Neaktívni sú z tohto hľadiska všetci predsedovia parlamentných strán a zároveň poslanci - Robert Fico (Smer-SD), Richard Sulík (SaS), Béla Bugár (Most-Híd) aj Ján Slota (SNS). Spomedzi strán má v tomto smere najmenej aktívnych poslancov Most-Híd. Aspoň jednu otázku členom vlády položili len traja z celkovo 14-členného poslaneckého klubu.
      Opozícia nad koalíciou v tejto aktivite víťazí. Napriek nižšiemu počtu poslancov (71) položila členom vlády celkovo 479 otázok, poslanci koalície (je ich 79) spolu zatiaľ 365. Ani zďaleka však v pléne nezazneli všetky odpovede. Na jednej strane to neumožňuje časový limit, na strane druhej sa odpovedá len na otázky poslancov, ktorí v tom čase sedia v rokovacej sále.
      Ešte menej členovia parlamentu využívajú inštitút interpelácií, čo sú podľa zákona o rokovacom poriadku písomne položené kvalifikované otázky členovi vlády alebo iného ústredného orgánu štátnej správy. Interpelovaný má následne 30 dní na vypracovanie odpovede. Interpelácie za posledný rok využil suverénne najviac Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý takouto formou dopytoval členov kabinetu 33-krát. Až 121 jeho kolegov túto možnosť ešte nevyužilo vôbec.
      Aktívni nie sú ani štyria nezávislí poslanci. Ako jediný sa do štatistík zapísal Igor Matovič, ktorý sa na Hodine otázok pýtal zatiaľ raz, no neinterpeloval doteraz nikoho. Anna Belousovová, Andrej Ďurkovský a Rudolf Pučík zatiaľ nevyužili ani jednu možnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies