Najvyššieho iránskeho duchovného vodcu Chameneího hospitalizovali v kritickom stave

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 12:43 • 2 min
Najvyššieho iránskeho duchovného vodcu Chameneího hospitalizovali v kritickom stave

TEL AVIV - Najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího hospitalizovali v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Teheráne, keď mu zlyhalo viacero telesných orgánových systémov. Informovali o tom dnes izraelské médiá - spravodajský server rozhlasovej stanice Aruc ševa (Siedmy kanál) a denník Jisrael ha-jom (Izrael dnes).

slovakia

left justify in out

Práve v čase židovského sviatku purim, sláveného na počesť záchrany židovského ľudu pred genocídou v starovekej Perzii, hospitalizovali ajatolláha Chameneího v stredu 4. marca údajne v kritickom stave.

 

Prvé správy o tom sa objavili v arabských médiách, ktoré citoval izraelský celoštátny denník Jisrael ha-jom.

V správach sa uvádza, že 76-ročný najvyšší vodca islamského režimu podstúpil operáciu a stále je v kritickom stave.

 

Nedávno boli zverejnené informácie, že Chameneí trpí rakovinou prostaty, ktorá sa mu rozšírila do ďalších častí tela, a vzhľadom na zlý zdravotný stav sa prestal zúčastňovať na väčšine verejných udalostí.

 

Hospitalizácia prišla niekoľko dní po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prejave v americkom Kongrese varoval pred existenčnom hrozbou, ktorú Irán predstavuje pre Izrael a celý svet. Netanjahu vyzval Ameriku, aby neuzatvárala s Teheránom jadrovú dohodu, pričom konečný termín pre dohodu stanovený na 31. marca sa už blíži.

Dôveryhodnosť správam o Chameneím dodáva aj skutočnosť, že jeho oficiálny účet na Twitteri nebol aktualizovaný od Netanjahuovho prejavu v Kongrese 3. marca. Duchovný vtedy na sociálnej sieti napísal: "USA majú teraz dilemu. Buď prestanú poskytovať bezhraničné služby Izraelu, alebo stratia tvár pred svetom."

 

Chameneí sa Izraelu v minulosti niekoľkokrát vyhrážal zničením. Vlani v októbri využil svoje každoročné posolstvo pútnikom smerujúcim do Mekky a vyzval v ňom moslimov, aby sa zjednotili a "zničili Izrael".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies