Najvyššie postavený britský diplomat v Bruseli odstúpil z funkcie

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:46 • 2 min
Najvyššie postavený britský diplomat v Bruseli odstúpil z funkcie

BRUSEL – Stály predstaviteľ Spojeného kráľovstva pri EÚ Ivan Rogers odstúpil z funkcie. Čakala ho pritom dôležitá úloha v rokovaniach o odchode Británie z EÚ, ktoré by sa mali začať do konca marca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Televízia BBC dnes informovala, že Rogers bol vo funkcii od novembra 2013. Britské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo poskytnúť podrobnosti o dôvodoch jeho rezignácie.

 

Podľa novín Financial Times mal Rogers vo funkcii zostať do novembra tohto roka. Jeho vzťahy s členmi konzervatívneho kabinetu premiérky Theresy Mayovej však ochladli po tom, ako voliči v referende z 23. júna rozhodli o vystúpení Británie z EÚ.

 

Britská poslankyňa Hilary Bennová, ktorá predsedá parlamentnej komisii pre brexit, vyhlásila, že odchod Rogersa prišiel v kľúčovom momente a vyzvala vládu, aby zaňho čím skôr našla náhradu.

 

Premiérka Theresa Mayová avizovala, že proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ formálne začne aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca. O tom, či tak môže urobiť sama, alebo na to potrebuje súhlas parlamentu, stále rozhoduje britský najvyšší súd. Verdikt by mal ohlásiť počas januára.

 

Rokovania medzi Londýnom a Úniou sa začnú až po oficiálnej žiadosti o odchod zo spoločenstva. Ak bude musieť podanie žiadosti odobriť britský parlament, hrozí, že sa celý proces oneskorí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona