Najvyššia hora Nový Zéland Cookov vrch je nižšia o 30 metrov

NETKY.SK • 16 Január 2014, 12:15 • 2 min
Najvyššia hora Nový Zéland Cookov vrch je nižšia o 30 metrov

WELLINGTON - Cookov vrch, najvyššia hora Nového Zélandu, je oproti údajom v súčasných mapách nižší o 30 metrov. Zistili to vedci, ktorí naň vystúpili s cieľom zmerať ho. Informovala o tom dnes Otagská univerzita v meste Dunedin na Južnom ostrove.

slovakia

left justify in out

Doteraz sa pre Cookov vrch uvádzala výška 3754 metrov nad morom. Analýza výskumníkov z najstaršej novozélandskej univerzity pomocou GPS zariadenia, ktorú uskutočnili počas expedície vlani v novembri, ukázala, že najvyšší bod sa nachádza v nadmorskej výške 3724 metrov.

V roku 1991 pri zosuve ľadu a skál z vrcholu prišiel Cookov vrch, známy aj pod historickým maorským názvom Aoraki, o desať metrov svojej výšky.

Rozdiel medzi novo nameranou výškou a odhadovanou výškou po skalnom zosuve z roku 1991 vysvetlil výskumník z Otagskej univerzity Pascal Sirguey dve desaťročia trvajúcou eróznou činnosťou. "Po zosuve tam zostala relatívne hrubá vrstva ľadu, ktorá bola pravdepodobne vychýlená z novovzniknutého tvaru horského hrebeňa. Dôsledkom toho za 20 rokov tento ľadový príkrov postupne erodoval," uviedol podľa agentúry DPA Sirguey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies