Najvyšší ústavní činitelia vzdali úctu bojovníkom povstania

NETKY.SK • 29 August 2018, 15:05 • 2 min
Najvyšší ústavní činitelia vzdali úctu bojovníkom povstania

BANSKÁ BYSTRICA – Preletom leteckej techniky a pietnym aktom kladenia vencov sa dnes o 11:00 začali celoštátne oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Prítomní boli najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda vlády Peter Pellegrini, ako aj poslanci parlamentu, ministri a ďalší hostia.

 

Prítomní boli aj zástupcovia diplomacie. Samotné oslavy v areáli Múzea SNP otvorila slovenská hymna, ktorú v sprievode banskobystrickej Vojenskej hudby zaspieval 90-ročný účastník Povstania Vladimír Strmeň.

V príhovoroch prezident, ako i predseda parlamentu a premiér podčiarkli význam SNP pre Slovensko v čase fašistickej okupácie, ktoré malo medzinárodný rozmer. Podľa nich treba pripomínať mladým, aby nezabudli na časy bojov proti fašistickej presile.

 

Vyslovili vďaku aj zahraničným účastníkom SNP z Ruska, Čiech, Francúzska, Rumunska a ďalších krajín. Prezident Andrej Kiska poukázal na počin odvážnych mužov a statočných žien, ktorí povstali proti okupantom, aby zachránili budúcnosť krajiny. Podľa predsedu parlamentu Andreja Danka musíme rozlišovať medzi nacionalistami a ľuďmi, ktorí milujú svoj národ. Poukázal na to, že Slovenská republika je mladý štát, ale má svoj medzinárodný rešpekt. Predseda vlády Peter Pellegrini označil priamych účastníkov SNP za skutočných hrdinov. Mrzí ho, že existujú v súčasnej spoločnosti ľudia, ktorí nemajú žiadnu historickú skúsenosť, ale chcú prehodnocovať dejiny, a tým urážajú účastníkov SNP. Rodák z Banskej Bystrice na záver poďakoval občanom kraja za to, že vo voľbách do samosprávnych krajov v roku 2017 sa zomkli a „zo župy“ vyhnali predchádzajúcu garnitúru.

Prezident Andrej Kiska potom odovzdal in memoriam ďakovné medaily potomkom šiestich vojnových generálov – veliteľovi 1. československej armády Rudolfovi Viestovi a jeho zástupcovi Jánovi Golianovi, ďalej generálom Júliusovi Noskovi, Karolovi Pekníkovi, Jánovi Černekovi a Viliamovi Žingorovi. Náčelníka štábu partizánskej skupiny Čapajev Ľudovíta Kukorelliho povýšil do hodnosti brigádneho generála. Prezidentské ocenenia prevzali Viestova neter Tatiana Šimková, Pekníková vnučka Miriam, Černekov synovec Štefan Holič a Kukorelliho neter Marta.

Posledný žijúci letec československých perutí v Britských leteckých silách RAF generál Emil Boček pozdravil účastníkov SNP v mene Československej obce legionárov. Vyzdvihol úsilie Slovenska pripomínať význam SNP a prezidentovi Andrejovi Kiskovi odovzdal sošku leva ako dar veteránov.

Po oficiálnom zhromaždení organizátori ponúkli na popoludnie pestrý kultúrny program. Svoje umenie predstavia folklórny súbor Zemplín, rocková kapela vzdušných síl USA v Európe Touch ´N Go, banskobystrická formácia Družina, ruský spevácky súbor Babkini vnuci, Diabolské husle a banskobystrická speváčka Jana Orlická. Program vyvrcholí koncertom skupiny Korben Dallas.

V rámci sprievodných aktivít nechýba ani prezentácia Ozbrojených síl SR formou statických a dynamických ukážok, dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie a prezentácia diaľkovo riadených modelov zo Slovenska a zahraničia.

Oslavy 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začali prezentáciou účastníkov dobovej cyklistickej eskadróny v utorok popoludní zo Zvolena do Banskej Bystrice na bicykloch, na motocykloch a vojenských autách. Eskadróna sa prezentovala v uliciach Banskej Bystrice aj v deň samotných osláv.

Pre účastníkov organizátori pripravili viaceré novinky. Jednou z nich je dotykový terminál umiestnený v partizánskej zemľanke. Informačný kiosk priblíži históriu partizánskych bunkrov. Zároveň ponúkne návštevníkom možnosť vytvoriť si vlastný vojenský preukaz, ktorý môžu poslať na e-mail priateľom a blízkym.

Mimoriadne veľký záujem bol o novú suvenírovú eurobankovku s motívom "Múzeum SNP - Pancierové vlaky v Povstaní". Záujemcovia na bankovku v cene dve eurá čakali pred Čižmárskou baštou v areáli Pamätníka SNP už od ôsmeh hodiny ráno.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies