Najvyšší ústavní činitelia Slovenska si pripomenuli koniec 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 8 Máj 2020, 12:45 • 2 min
Najvyšší ústavní činitelia Slovenska si pripomenuli koniec 2. svetovej vojny

Traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár, si v dnes 08. mája pripomenuli 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny pri Pamätníku a vojenskom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši.

slovakia

left justify in out

Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej

"Prišla som si sem dnes uctiť pamiatku všetkých tých, ktorí obetovali svoje životy za našu slobodu a prejaviť vďaku. Jednak našim predkom, dedom a pradedom, ale aj všetkým hrdinom spojeneckých vojsk. Vieme, že tu zahynulo mnoho vojakov z Ruska, z Veľkej Británie, z Francúzska a Spojených štátov amerických. Všetkým im patrí veľká vďaka a naša úcta," povedala po pietnom akte hlava štátu. Pripomenula, že tento deň je zároveň oslavou slobody a demokracie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ukončenie 2. svetovej vojny bolo najvýznamnejšou udalosťou minulého storočia. 75. výročie jej konca si dnes pripomeniem na viacerých miestach. S premiérom Igorom Matovičom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom sme položili vence k pamätníku na kopci Háj-Nicovô, kde je najväčší československý vojnový cintorín. Je na ňom pochovaných takmer 1400 československých vojakov a dôstojníkov, ktorí padli v ťažkých bojoch o Liptovský Mikuláš. Tieto boje boli po bojoch na Dukle druhou najväčšou bojovou akciou 1. československého armádneho zboru. V boji o mesto padli aj vojaci Červenej armády, ktorí sú pochovaní na vojnovom cintoríne Bôrik v Žiline. Dnes si spoločne pripomíname nielen koniec nekonečného vojnového utrpenia a milióny jeho obetí po celom svete, ale oslavujeme aj veľké historické víťazstvo – víťazstvo nad fašizmom. Pamätník Háj-Nicovô nám hovorí, že do tohto zápasu za zachovanie ľudskosti a európskej civilizácie sme sa na správnej strane zapojili aj my. Vzdávam česť a úctu všetkým, ktorí k tomuto boju prispeli a ktorí v ňom priniesli najvyššiu obetu, svoj život. #zuzanacaputova #prezidentka #mojaprezidentka #nasaprezidentka #slovensko #liptovskymikulas

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Na svoju minulosť podľa Igora Matoviča nesmieme zabudnúť

Premiér Igor Matovič poukázal na to, že pred druhou svetovou vojnou sa svet zmietal v ekonomickej kríze. "Zrazu prišiel politik, populista, ktorý našiel vinníka. Ukazoval prstom na skupiny obyvateľov, ktorých obvinil z toho, že oni sú tou príčinou," komentoval Matovič s tým, že išlo o židov, hendikepovaných, ľudí s iným vierovyznaním či politickým presvedčením. "Toto miesto je symbolickým miestom, ktoré pripomína, že sme dokázali zvíťaziť nad takouto neľudskosťou. Dokázali sme zvíťaziť preto, lebo sme spojili sily," povedal predseda vlády s tým, že každý národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, je odkázaný prežiť ju znova.

 

 

Boris Kollár poukázal na význam SNP

Predseda parlamentu Boris Kollár zasa poukázal na to, že aj vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa štát po vojne ocitol na strane víťazov. "Rozhodne musíme aj takýmito gestami a symbolmi edukovať našich mladých ľudí, našu mládež, naše deti. Nesmieme kriviť históriu. Musíme si ju pamätať. Musí nám byť všetkým jasné, že Slovensko oslobodzovala Červená armáda. Samozrejme, boli tam Ukrajinci, Rumuni, Bielorusi," doplnil Kollár s tým, že ani na nich nemožno zabudnúť. Zdôraznil, že národ, ktorý si nepamätá minulosť, nemôže mať budúcnosť.

 

Viac o ukončení druhej svetovej vojny sa dozviete v článku "Dnešným dňom je to 75 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny v Európe"

 

img

Oslavy konca 2. svetovej vojny v bývalom Československu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona