Najvyšší ústavní činitelia Českej republiky sa radili o problémoch zahraničnej politiky

NETKY.SK • 2 November 2016, 10:00 • 2 min
Najvyšší ústavní činitelia Českej republiky sa radili o problémoch zahraničnej politiky

PRAHA - Najvyšší českí ústavní činitelia rokovali v utorok na Pražskom hrade o migračnej kríze, boji proti terorizmu, európskej bezpečnosti či o sankciách voči Rusku. Na stráne Hradu o tom informoval hovorca prezidenta ČR Jiří Ovčáček.

slovakia

left justify in out

Podľa servera Aktuálně.cz sa tiež zhodli na správnosti politiky voči Číne v súvislosti s nedávnou návštevou tibetského dalajlámu, ktorého neprijal žiadny najvyšší ústavní činiteľ. Na pravidelnej schôdzke na Pražskom hrade sa okrem prezidenta Miloša Zemana, premiéra Bohuslava Sobotku a predsedov oboch komôr parlamentu Jana Hamáčka a Milana Štěcha zúčastnili aj šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek a minister obrany Martin Stropnický.

 

Všetci sa zhodli na tom, že na zvládnutie súčasnej migračnej krízy je nutný komplexný prístup na úrovni EÚ, v rámci ktorého treba kombinovať riešenie jej príčin s posilnením ochrany vonkajších hraníc Únie. Podľa ich názoru je tiež potrebné eliminovať riziko infiltrácie migračných tokov extrémistami.

 

Prezident, premiér a šéfovia parlamentu sú tiež zajedno v tom, že základom teritoriálnej obrany ČR a Európy zostáva NATO a pevná transatlantická väzba. Zároveň však zdôraznili prospešnosť diskusií o možnom vzniku európskej armády.

 

Účastníci utorňajšieho stretnutia hovorili aj o platných ekonomických sankciách EÚ voči Rusku. Zhodli sa, že v tomto smere nemožno prehliadať flagrantné porušenie medzinárodných noriem a záväzkov, akými bola anexia Krymu a zapojenie sa Ruska do konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa českých predstaviteľov je však v záujme všetkých, aby sa čo najskôr odstránili dôvody pre uvalenie sankcií, ktorých osud bude závisieť od plnenia minských dohôd a vývoja situácie v Donbase.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies