Najvyšší súd zrušil rozsudok nad Mikulášom Varehom!

NETKY.SK • 15 November 2013, 10:24 • 2 min
Najvyšší súd zrušil rozsudok nad Mikulášom Varehom!

BRATISLAVA - Prvostupňový rozsudok voči známemu zemplínskemu podnikateľovi v kauze fiktívnych obchodov s lykožrútmi a euroočkami je zrušený. Upozornil na to ekonomický týždenník Trend na svojom webe etrend.sk.

slovakia

left justify in out

Rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý v apríli Mikulášovi Varehovi vymeral 11 rokov nepodmienečne za trestné činy skrátenia a neodvedenia dane a poistného, zrušil najvyšší súd. Mikuláš Vareha tvrdil, že je nevinný a podal odvolanie. Súd ho teraz vyhodnotil ako „čiastočne dôvodné“. Vec sa teda vracia na stôl prvostupňového súdu do Banskej Bystrice.

V odôvodnení Najvyšší súd SR podľa etrend.sk konštatuje viaceré podstatné výhrady voči postupu špecializovaného súdu. Záver o vine obžalovaného podľa uznesenia NS nižší súd vraj „oprel o dôkazy, ktoré neboli vykonané v súlade so zákonom“. Podľa NS nepostupoval špecializovaný v súlade so zákonom ani vtedy, keď nútil advokátov Mikuláša V., aby boli prítomní na hlavnom pojednávaní pri vynesení rozsudku, hoci obžalovaný im zrušil plné moci na obhajobu pár dní predtým. NS ďalej konštatuje, že „súd prvého stupňa pochybil, keď neumožnil, aby záverečnú reč predniesol novozvolený obhajca a v dôsledku tohto nezákonného postupu ani obžalovaný záverečnú reč nepredniesol“. Podľa obžaloby Mikuláš Vareha vykazoval fiktívne obchody najmä medzi svojimi firmami a nezákonnými nadmernými odpočtami DPH spôsobil štátu škodu takmer 60 miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies