Najvyšší súd zrušil rozsudok nad exprimátorom Prešova Benčom

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 13:25 • 2 min
Najvyšší súd zrušil rozsudok nad exprimátorom Prešova Benčom

BRATISLAVA - Bývalý primátor Prešova Milan Benč sa nateraz vyhol päťročnému väzeniu za kauzu prešovského priemyselného parku, keď Najvyšší súd zrušil minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý sa bude musieť prípadom zaoberať znova.

slovakia

left justify in out

Píše v najnovšom vydaní ekonomický týždenník Trend. "Som rád, že konštatovali to, čo hovorím už dlho. Nie sú tam znaky trestného činu korupcie, sprenevery ani nedbanlivosti," povedal pre týždenník exprimátor. Prokurátor vinil bývalého šéfa prešovskej radnice z prípravy subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. Mesto v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na priemyselný park, ale nezabezpečilo si v ňom podiel. V žiadosti, ktorú podpísal Benč, však tento záväzok deklarovalo ako splnený. Okrem toho Prešov nevlastnil ani pozemky pod parkom. Podľa štátneho zástupcu sa tak M. Benč snažil získať neoprávnenú výhodu pre súkromnú firmu.

 

Park pri obci Záborské vybudovala aj vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov odkúpil, ale až za nového primátora Pavla Hagyariho. Šarišská metropola si na to vzala úver. Do parku prišiel zatiaľ jediný investor – americký dodávateľ automobilových súčiastok Honeywell. "Keď podpíšete ročne okolo 30.000 dokumentov, ja to nemôžem všetko čítať, nie som ani právnik. Prišla príslušná vedúca, opýtal som sa, či je to v poriadku, či je to kompletné, či to môžem podpísať. Povedala áno. Hotovo. Vraj tam boli zmluvy k pozemkom, ktoré nezaručovali mestu istotu. Vyčítajú veci, ktoré mali posúdiť vedúci pracovníci na úrade," tvrdil Benč Trendu minulý rok. 

 

Najvyšší súd vyčíta Špecializovanému súdu, že prihliadal len na argumentáciu prokurátora a obhajobou Benča sa nezaoberal, hovorí exprimátor. Vec sa má teraz vrátiť do Pezinka, kde podľa Benča môže prísť nové dokazovanie. Bývalý primátor si však myslí, že už dokazovať nie je čo - všetky dokumenty, ktoré sa týkajú tohto prípadu, už súdy podľa neho dostali. Preto dúfa, že súd vynesie oslobodzujúci rozsudok. Píše na záver týždenník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies