Najvyšší súd zrušil povolenie na dostavbu Jadrovej elektrárne Mochovce

NETKY.SK • 21 August 2013, 08:54 • 2 min
Najvyšší súd zrušil povolenie na dostavbu Jadrovej elektrárne Mochovce

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR zrušil povolenie na dostavbu Jadrovej elektrárne (JE) Mochovce. Ide o rozhodnutie Úradu jadrového dozoru (ÚJD), ktorý pred štyri rokmi predĺžil povolenie na dostavbu a povolil aj zmenu stavby pred dokončením.

slovakia

left justify in out

Vecou sa má teraz úrad opäť zaoberať. NS dal v spore za pravdu organizácii Greenpeace Slovensko, ktorá ÚJD vyčítala, že ju nezapojil napriek jej záujmu do konania. Najvyšší súd tak zmenil rozhodnutie bratislavského krajského súdu, ten žalobu environmentalistov pôvodne zamietol. Podľa odôvodnenia júnového rozsudku NS SR, ktorý má TASR k dispozícii, rozhodnutie o povolení pre Mochovce nemožno považovať za zákonné. Malo vychádzať z nesprávneho posúdenia veci. Konanie o povolení má tak prebiehať znova, a to aj za účasti Greenpeace. ÚJD by sa mal v ďalšom procese jej pripomienkami k dostavbe elektrárne zaoberať, legislatíva však negarantuje, že sa im aj vyhovie.

"Rozhodnutím Najvyššieho súdu prišiel investor o kľúčové povolenie nutné na pokračovanie dostavby blokov v JE Mochovce. V praxi to znamená, že ÚJD SR by mal teraz vyzvať stavebníka - Slovenské elektrárne, aby okamžite zastavil stavebné práce na dostavbe," povedal pre TASR riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman s tým, že proces povoľovania by sa mal začať odznova. Podľa právničky organizácie Evy Kováčechovej napriek tomu, že ÚJD pripomienky verejnosti bagatelizoval a zosmiešňoval, mali oporu v zákonoch.

Pôvodné stavebné povolenie na 3. a 4. blok Jadrovej elektrárne Mochovce vydali v roku 1986, začiatkom 90. rokov sa však práce na elektrárni zastavili. Do roku 2008 tak bolo pravidelne menené pôvodné stavebné povolenie v bode o lehote na dokončenie stavby. V roku 2008 sa výstavba znova začala na základe rozhodnutia o zmene stavby pred dokončením, ktorým sa zmenili podmienky pôvodného stavebného povolenia. Environmentalisti ho napadli, ÚJD však v nasledujúcom roku svoje rozhodnutie potvrdil.

To, že sa mala do procesu zapojiť aj verejnosť, potvrdil v roku 2011 tiež medzinárodný Aarhuský výbor. Práve Aarhuský dohovor, ktorého signatárom je aj Slovensko, garantuje verejnosti právo zúčastňovať sa na konaniach napríklad k povoľovaní stavieb a zámerov, ktoré majú vplyv na životné prostredie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies