Najvyšší súd zamietol Trumpov pokus zastaviť súdny proces o klíme

NETKY.SK • 3 November 2018, 08:17 • 2 min
Najvyšší súd zamietol Trumpov pokus zastaviť súdny proces o klíme

WASHINGTON - Najvyšší súd USA zamietol v piatok pokus administratívy prezidenta Donalda Trumpa zastaviť súdny proces, v ktorom mladí aktivisti žalujú vládu z ignorovania rizík klimatickej zmeny.

slovakia

left justify in out

Táto prehra administratívy znamená, že bude počas procesu čeliť významnému preskúmaniu americkej politiky ohľadom klimatickej zmeny. Proces sa mal začať už 29. októbra v meste Eugene v štáte Oregon, ale došlo k jeho odkladu.

 

Voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa administratíva môže ešte odvolať, pripomína agentúra Reuters.

 

V rámci procesu 21 aktivistov vo veku od 11 do 22 rokov tvrdí, že vládni predstavitelia sa nedostatočne venujú znečisteniu ovzdušia oxidmi uhlíka, ako sú napríklad emisie zo spaľovania fosílnych palív.

 

Právnici mladých aktivistov uvádzajú, že ich klienti utrpeli "nenapraviteľné škody" z účinkov zmeny klímy.

 

K podaniu žaloby došlo v roku 2015 - proti vtedajšiemu prezidentovi Barackovi Obamovi a vládnym úradom na federálnom súde v Eugene. Ani Obamovej, ani Trumpovej administratíve sa nepodarilo pozastaviť tento súdny proces. Podľa administratívy nie je súdna sieň vhodným miestom pre debaty o politike súvisiacej so zmenou klímy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona