Najvyšší súd vydal príkaz na zadržanie odsúdeného Ľuboša Kosíka

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 15:19 • 2 min
Najvyšší súd vydal príkaz na zadržanie odsúdeného Ľuboša Kosíka

BRATISLAVA – Najvyšší súd (NS) SR koná vo veci dodania právoplatne odsúdeného Ľuboša Kosíka do výkonu trestu odňatia slobody. Podľa hovorcu súdu Borisa Urbančíka vydal zákonný sudca v utorok (21.6.) hneď po vyhlásení rozhodnutia príkaz na jeho zadržanie.

slovakia

left justify in out

Urbančík vysvetlil, že NS nariaďuje výkon trestu odňatia slobody len v prípadoch, ak výška uloženého nepodmienečného trestu presahuje dva roky. Kosík si pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna eur za mrežami odsedí 14 rokov. NS v utorok zamietol jeho odvolanie.

 

Vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu sa tak stal právoplatným a vykonateľným. Keďže sa Kosík nezúčastnil verejného zasadnutia, nemohol byť okamžite zadržaný príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.

 

„V prípade, ak by jeho dodanie nebolo úspešné, napríklad by sa skrýval alebo by bol na úteku, vydajú na neho zatýkací rozkaz,“ vysvetlil ďalej Urbančík. „Ak by bolo podozrenie, že sa nachádza v niektorej z krajín EÚ, tak bude vydaný európsky zatýkací rozkaz, prípadne medzinárodný zatýkací rozkaz,“ doplnil. V prípade, že obžalovaný nenastúpi na výkon trestu, realizuje ďalšie úkony súd prvého stupňa.

 

Kosík bol uznaný vinným z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a prečinom krivého obvinenia. Bývalý elitný policajt, ktorý v minulosti figuroval v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, si odpyká 14-ročný súhrnný trest v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem toho mu bol uložený i finančný trest vo výške 100.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies