Najvyšší súd v Turecku potvrdil dlhé väzenie pre dvoch Čechov, odvolať sa nemôžu

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 18:31 • 2 min
Najvyšší súd v Turecku potvrdil dlhé väzenie pre dvoch Čechov, odvolať sa nemôžu

ANKARA - Turecký najvyšší súd potvrdil Čechom Markéte Všelichovej a Miroslavovi Farkasovi trest šesť rokov a tri mesiace väzenia za spoluprácu so sýrskymi kurdskými milíciami YPG, ktoré Turecko pokladá za teroristickú organizáciu.

slovakia

left justify in out

Pre spravodajský portál Novinky.cz to v pondelok uviedla hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Irena Valentová s tým, že dvojica Čechov sa voči rozsudku už v Turecku nemôže odvolať.

 

"Môžeme potvrdiť, že Najvyšší súd v Ankare oficiálne potvrdil verdikt súdu nižšej inštancie," povedala Valentová. "Informáciu sme dostali od právnych zástupcov odsúdených," dodala. Hovorkyňa zároveň upozornila, že verdiktom "boli vyčerpané všetky opravné prostriedky tureckého právneho poriadku". Obom Čechom hrozil trest vo výške až 15 rokov väzenia.

 

České ministerstvo zahraničných vecí však plánuje v prípade naďalej konať. Valentová priblížila, že "odsúdení sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu". Nie je ale jasné, či by to tento súd prijal, dodali Novinky.cz.

Námestník českého ministra zahraničných vecí pre riadenie právnej a konzulárnej sekcie Martin Smolek podľa hovorkyne už požiadal o stretnutie so zástupcami tureckých ministerstiev zahraničných vecí a spravodlivosti, s ktorými chce prípad prediskutovať.

 

Česká diplomacia sa k variantom možného vývoja prípadu nechce vyjadrovať a zatiaľ tak nie je jasné, či existuje nádej, že by si Všelichová s Farkasom mohli časť trestu odpykať v českej väznici. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí priblížila, že dvojica odsúdených Čechov je stále vo väznici vo východotureckom meste Van, naďalej dostáva konzulárnu pomoc a je v dobrom fyzickom stave.

 

Všelichovú a Farkasa zadržali na turecko-irackej hranici v novembri 2016. Turecko ich obvinilo z podpory teroristov, pretože pomáhali kurdským milíciám známym ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie síce podporujú aj Spojené štáty a ďalšie krajiny, ale Turecko ich pokladá za teroristické zoskupenie.

 

Obaja odsúdení sa bránili tým, že Kurdom poskytovali len humanitárnu pomoc a snažili sa pre nich vybudovať poľnú nemocnicu. Podľa Ankary však Farkas pomáhal priamo bojovníkom. Vládne noviny Daily Sabah vlani napísali, že pôsobil ako ostreľovač. Všelichová podľa novín okrem zabezpečovania zdravotníckej pomoci verbovala a koordinovala príchod nových "dobrovoľníkov-teroristov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies