Najvyšší súd v stredu rozhodne, či Salmanovovci pôjdu na slobodu

NETKY.SK • 8 December 2014, 14:38 • 2 min
Najvyšší súd v stredu rozhodne, či Salmanovovci pôjdu na slobodu

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) bude v stredu 10. decembra rozhodovať o tom, či sa podnikatelia Sergej S. a Alexander S., ktorých minulý týždeň (3.12.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil na sedem- a šesťročný trest odňatia slobody, dostanú z väzby na slobodu.

slovakia

left justify in out

NS SR bude rozhodovať na neverejnom zasadnutí. TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor NS SR. Dvojicu odsúdil ŠTS v Pezinku minulý týždeň v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja by mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, v súdnej sieni sa voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. O právoplatnosti rozsudku bude teda rozhodovať NS SR.
     

Senát pod vedením Ivana Matela minulý týždeň nevyhovel pôvodnému návrhu prokurátora, ktorý požadoval pre podnikateľov vyšší, deväť- a sedemročný nepodmienečný trest. Neosvojil si ani návrhy na finančný trest 50.000 eur pre oboch obžalovaných a ich zaradenie do ústavu so stredným stupňom stráženia.
     

Spis, ktorý má 7000 strán, putoval ešte v deň vynesenia rozsudku na NS SR. Ten bude v odvolacom konaní túto stredu rozhodovať o prepustení podnikateľov z väzby na slobodu. ŠTS totiž už 11. novembra, teda pred vynesením minulotýždňového verdiktu, rozhodol o prepustení z väzby Sergeja S. a jeho syna Alexandra S. TASR to vtedy potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor podľa nej voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej mal a bude rozhodovať NS SR. Obvinení teda zostávajú za mrežami do rozhodnutia NS SR. Podľa hovorkyne už dôvody, pre ktoré boli obaja vo väzbe, pominuli.
     

Od apríla minulého roku NS SR už štyri razy zamietol dvojici žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže NS SR nestihol rozhodnúť o sťažnosti do vynesenia verdiktu ŠTS, putoval spis naspäť do Pezinka.
     

Podnikatelia čelia trestnému stíhaniu za ďalšiu závažnú ekonomickú trestnú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona