Najvyšší súd v Pakistane povolil tajné vojenské súdy pre podozrivých z terorizmu

NETKY.SK • 5 August 2015, 12:26 • 2 min
Najvyšší súd v Pakistane povolil tajné vojenské súdy pre podozrivých z terorizmu

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd podporil dnes rozhodnutie, na ktorého základe budú podozrivých z terorizmu súdiť tajné vojenské súdy.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Naváza Šarífa to posilní boj s islamskými militantmi, informovala agentúra DPA. Parlament zriadil vojenské súdy pre procesy s podozrivými z terorizmu vo februári v reakcii na decembrové zabitie 136 detí v škole ozbrojencami Talibanu.

 

Podozriví nebudú mať právo, aby ich pri procese zastupovali právnici a výsledky procesov nebudú zverejňované.

Aktivisti a pakistanské združenie právnikov však toto rozhodnutie napadli s argumentom, že tajné procesy odporujú právu na spravodlivosť.

 

Sedemnásťčlenný najvyšší súd rozhodol, že tajné vojenské súdy sú v súlade so zákonom, pretože boli zriadené, aby vyriešili mimoriadnu situáciu, uviedol právny poradca vlády Zafarulláh Chán. Niektorí z podozrivých už boli odsúdení v tajných procesoch, ale výkon trestov odložili, keďže právne postavenie týchto súdov bolo až do dnešného dňa spochybňované. "Je to skvelý rozsudok," vyhlásil v prejave v parlamente premiér Šaríf. "Dnešné rozhodnutie nám pomôže lepšie bojovať s terorizmom," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona