Najvyšší súd v Madride obvinil VW z podvodu pri emisných testoch

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 18:18 • 2 min
Najvyšší súd v Madride obvinil VW z podvodu pri emisných testoch

MADRID - Najvyšší súd v Madride dnes obvinil nemecký automobilový koncern Volkswagen z podvodu pri emisných testoch. Aféra známa ako dieselgate otriasla reputáciou automobilky, ktorá čelí žalobám po celom svete. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V Španielsku je VW obvinený z klamstva, podvodu spojeného so štátnou dotáciou na vozidlá s úspornejším motorom a z porušenia zákona o ochrane životného prostredia.

 

Španielska prokuratúra žiadala súdny proces s VW už vlani v októbri, mesiac po tom, ako americké úrady odhalili, že automobilka klamala pri emisných testoch. Presnejšie, americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri oznámila, že VW nainštaloval do takmer 600.000 dieselových vozidiel v USA softvér, ktorý počas testov umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po celom svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

 

Škandál tvrdo zasiahol nemecký koncern, ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe. Náklady na zvolávanie áut do servisov aj na pokuty a súdne spory sa odhadujú na miliardy eur.

 

V Španielsku má zlý softvér približne 700.000 dieselových áut, vrátane modelov Seat.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies